Η Βουλή ενέργησε στα πλαίσια της νομιμότητας

Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, μετά από την ακρόαση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου των τεσσάρων αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν μαζί με την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία  ότι το Ανώτατο θα κάνει δεκτά αν όχι όλα, κάποια από τα επιχειρήματά που παρουσιάστηκαν από πλευράς των δικηγόρων που εκπροσώπησαν την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταυτόχρονα ανέφερε  ότι η Βουλή ενέργησε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Σε σχόλιο  ότι κατά την ακρόαση αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ διεθνούς σύμβασης, ο Χρίστος Κληρίδης είπε ότι «μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων που ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας ήταν και το ότι το Μνημόνιο αυτό καθ` εαυτό δεν αποτελεί δεσμευτική, κατά το πρότυπο διεθνών συμβάσεων συμφωνία, αλλά απλώς είναι ένα memorandum of understanding, δηλαδή μία συνεννόηση».

Ανέφερε, «θίξαμε το θέμα ότι με βάση αυτή τη συνεννόηση η υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας ήταν διττή. Πρώτον να θέσει σε μηχανισμό τη διαδικασία των ιδιωτικών εκποιήσεων, αλλά παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους και το ευρύτερο θέμα που αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία των ευάλωτων ομάδων του πλαισίου και νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση εμείς ισχυριστήκαμε ότι η Βουλή δεν παρέβη οποιαδήποτε νομική υποχρέωση που απορρέει από τις διάφορες διεθνείς συμβάσεις και επιταγές».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική ισορροπία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτό δεν είναι νομικό επιχείρημα, αυτό είναι μάλλον πολιτικό επιχείρημα κατά τη γνώμη μας».

«Όπως είχα την ευκαιρία να υπενθυμίσω το δικαστήριο – και δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου – το δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα των νόμων, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι «πάντοτε είμαι αισιόδοξος, αλλά, βεβαίως, πάντοτε εξαρτάται και από την κρίση του δικαστηρίου».

Η Βουλή, εκτίμησε, «έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση με τους συναδέλφους τον κ. Σεραφείμ, τον κ. Αιμιλιανίδη, τον κ. Αλέξανδρο Κληρίδη και αισιοδοξούμε αν όχι όλα, κάποια από τα επιχειρήματά μας θα γίνουν δεκτά».

«Πιστεύουμε αυτό που είχαμε πει και πριν ξεκινήσει η διαδικασία ότι η Βουλή ενήργησε μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας και έδωσε ένα δίχτυ προστασίας σε κάποιες ευάλωτες ομάδες», είπε.