Επώνυμοι, ανώνυμοι και μη θα βρεθούν στο σκαμνί

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι οποιοσδήποτε βρεθεί ότι ενέχεται σε ποινικό αδίκημα επώνυμος, ανώνυμος, ευυπόληπτος ή μη, θα βρεθεί στο σκαμνί.

Εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά επιβεβαίωσε ότι κάποιες από τις προχωρημένες υποθέσεις αφορούν αυτές τις οποίες διερεύνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Όπως ξέρετε, αποφεύγω να αναφέρομαι σε λεπτομέρειες των διεξαγόμενων ανακρίσεων από την αστυνομική ομάδα», είπε ο κ. Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το πότε αναμένεται να δώσει κατάθεση ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης και για ποια θέματα.

Το μόνο που μπορώ να πω, πρόσθεσε, είναι ότι το θέμα του «ELA είναι μια από τις θεματικές ενότητες που τυγχάνουν διερεύνησης και οποιαδήποτε άτομα, θεσμοί, αρχές, αξιωματούχοι κ.λπ. τυχαίνει να εμπλέκονται, μέσα στο όλο πλαίσιο της άσκηση εποπτικού ελέγχου, τυγχάνουν διερεύνησης».

Για το πότε αναμένεται να καταχωρηθούν υποθέσεις που βρίσκονται το τέλος τους, ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε τη θέση ότι «αποφεύγω να δίνω χρονοδιαγράμματα επειδή το έργο ακόμα συνεχίζεται, βρίσκεται σε τελικό ή προχωρημένο σε κάποιες υποθέσεις και αναμένουμε ανά πάσα στιγμή η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας να αποστείλει στη νομική υπηρεσία για επεξεργασία τις πρώτες υποθέσεις». Πέραν τούτου, ξεκαθάρισε, «δεν μπορώ εγώ να βάζω χρονοδιαγράμματα».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τις υποθέσεις που είχαν διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απάντησε καταφατικά. «Είναι σε αυτές που δόθηκε κάποια προτεραιότητα επειδή υπήρχε έτοιμο υλικό, ναι», είπε.

Σε σχόλιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα μετά που έτυχε ενημέρωσης από την αρμόδια ανακριτική αρχή της Αστυνομίας στο συνεδριακό κέντρο», προσθέτοντας ότι «είναι γεγονός».

«Η διαβεβαίωση είναι ότι οποιοσδήποτε βρεθεί ότι ενέχεται σε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα όποιος και να είναι αυτός επώνυμος, ανώνυμος, ευυπόληπτος ή μη θα βρεθεί στο σκαμνί», είπε κληθείς να πει αν η διαβεβαίωση είναι ότι οι έρευνες καλύπτουν τα πάντα και θα βρεθούν κάποιοι στο σκαμνί.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον οι έρευνες αφορούν και την πώληση των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «στο βαθμό που εμπίπτει στις ανακρίσεις για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα Κύπρου και η λαϊκή τράπεζα ερευνάται».