Η απόφαση του Υπουργικού για τον Τουρισμό: Τα θετικά και αρνητικά

Του Θεόδωρου Χαραλάμπους*

“Κύπρος: Ασφαλής και Φιλόξενη – Cyprus: Safe and Hospitable”

Έχουμε πληροφορηθεί τις αποφάσεις του Υπουργικού για τον Τουρισμό, τις πτήσεις και τα Ξενοδοχεία.
Υπάρχουν, κατά την άποψη μας δύο θετικά και δύο αρνητικά στοιχεία, τα οποία είναι χρήσιμο να αναφερθούν.

Πρώτο θετικό αποτελεί η επίσπευση έναρξης των πτήσεων προς και από την Κύπρο και η δυνατότητα των Ξενοδοχείων να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Και τα δύο αποτελούν θετικές ενέργειες για άμεση επαναδραστηριοποίηση του Τουριστικού τομέα στο σύνολο του.

Δεύτερο θετικό αποτελεί η (από 20 Ιουνίου 2020) μη αναγκαιότητα προσκόμισης πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου η πραγματοποίηση ελέγχου κατά την άφιξή στην Κύπρο για ταξιδιώτες από αρκετές χώρες (Κατηγορία Α).

Επειδή όμως, σε μεγάλο βαθμό, οι αφίξεις τουριστών γίνονται μέσω των προγραμμάτων των Οργανωτών Ταξιδίων (Tour Operatorς), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με Ξενοδοχεία, και είχαν (προ-κορονωιού) προγραμματισμένες ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο, επιβάλλεται άμεσα να δοθούν κίνητρα για να υλοποιήσουν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τα προγράμματα τους.

Δεν είναι ρεαλιστικό, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να αναμένεται ότι θα αναδυθούν νέες αγορές για τον Κυπριακό Τουρισμό! Αγορές, που για δεκαετίες δεν έγινε κατορθωτό, υπό κανονικές συνθήκες, να αναπτυχθούν, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν.

Για αυτό επιβάλλεται όπως γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να προσελκύσουμε τουρίστες από τις παραδοσιακές μας αγορές. Και είναι εδώ που επισημαίνω τα δύο αρνητικά της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού.

Πρώτον: H απόφαση, που σίγουρα έγινε γνωστή στις Πρεσβείες, τους Τουριστικούς Πράκτορες, και τους υποψήφιους ταξιδιώτες, είναι ότι οι μεγάλες μας αγορές, του Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, αλλά και
η Σουηδία, η Ουκρανία και μερικές άλλες μικρότερες αγορές, αλλά σημαντικές για τον Τουρισμό της Κύπρου χώρες, δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες τουριστικών αφίξεων που στοχεύουμε (με βάση την απόφαση του Υπουργικού). Αυτό είναι αρνητικό για πολλούς λόγους. Όπως για παράδειγμα αυτό της επαγγελματικής αφοσίωσης προς τους Οργανωτές Ταξιδίων αυτών των χωρών, που μας στήριξαν και που αποτελούν, το 60 % των αφίξεων της Κύπρου (2019), αλλά και το λανθασμένο μήνυμα που στέλνεται στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες από αυτές τις αγορές και άλλες.

Δεύτερον: Μια καθαρή θέση θα ήταν να γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε άφιξη, από άλλες χώρες ,
νοουμένου ότι ο επισκέπτης θα προσκόμιζε το αναγκαίο πιστοποιητικό η θα πραγματοποιούσε έλεγχο κατά την άφιξη του στην Κύπρο όπως για παράδειγμα επισκέπτες για επαγγελματικούς λόγους και για επιχειρηματίες. Αυτή η ρύθμιση είναι επίσης αναγκαία, αφού φιλοξενούμε σαν Κύπρος, Πανεπιστημιακά και άλλα συνέδρια, αθλητικές, Πολιτιστικές και ποικίλες εκδηλώσεις με συμμετοχές από πολλά μέρη του κόσμου. Αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για το 2020 και 2021 για αυτό επιβάλλεται να γίνουν προσπάθειες να μην ακυρωθούν.

Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να γίνει άμεση διόρθωση της πολιτικής για να μην δοθούν οι λανθασμένες
εντυπώσεις, αν δεν δόθηκαν ήδη!

Να προβληθεί η φιλοσοφία μας για τους επισκέπτες που μπορούσε να συμπτυχθεί σε 4 λέξεις: “Κύπρος: Ασφαλής και Φιλόξενη” και στα Αγγλικά “Cyprus: Safe and Hospitable”.

*Πρώην Προέδρου Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας/ Καθηγητή Πανεπιστημίου