Η απόκλιση 1,7 δις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι αιτίες που η κακοδαιμονία της Οικονομίας συνεχίζεται

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού

Η απόκλιση 1,7 δις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι αιτίες που η κακοδαιμονία της Οικονομίας συνεχίζεται .Τα σενάρια αλλαγών στους φόρους και τις εισφορές των επαγγελματιών και κάποιες λογικές προτάσεις .

Υπάρχει μια ανακοίνωση της ΑΑ ΔΕ στην οποία παρατίθενται ένας πίνακας που συνοπτικά και εύγλωττα αποδεικνύεται ότι υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στους στόχους και στην εισπρακτική πραγματικότητα .Η πορεία του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2017 ο στόχος ήταν τα 33,18 δισ το οκτάμηνο η πραγματικότητα είναι 31,43 δις το διάστημα αυτό απόκλιση 1,7 δις .Που υστέρησαν τα έσοδα ανά κατηγορία στα λιγότερο γνωστά ποσά με Αποκλίσεις λοιποί άμεσοι φόροι 23 εκατ, 118 εκατ. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων 24 εκατ ο Φπα επί του καπνού και 13 εκατ Φπα Πετρελαιοειδών . Δεν είναι μόνο η μετάθεση της Πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλοι έκτακτοι φόροι που δεν υπήρχαν πέρυσι μπήκαν στα έσοδα είναι η “κόπωση” των φορολογουμένων που έφεραν αποκλίσεις 469 εκατ στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων 788 εκατ στα έσοδα φόρων από τη περιουσία 346 εκατ από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων . Ακόμα και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση του συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, αλλά και την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Πάντως, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι 650.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα το πράξουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση ή εάν εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Εδώ λοιπόν ανακύπτει ένα ερώτημα τι φταίει για όλα αυτά και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος και να αντιστρέψει τη κατάσταση. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν έχεις και πολλά περιθώρια να αλλάξεις το αποτέλεσμα ας ισχυρίζονται ότι δημιουργούν πλεονάσματα είναι η μονομερής απόσπαση χρημάτων και η απειλή της απώλειας της περιουσίας των Ελλήνων με άφεση της περιουσίας στα κερδοσκοπικά Funds δημόσιο λειτουργεί σαν τον διευκολύνοντα τον Ανίβα (Funds) και από την άλλη να μιλάει ρίχνοντας ευθύνες στους προηγούμενους που κυβερνούσαν. Η λατινική φράση “ante portas’ σημαίνει “προ των πυλών” περιγράφει τη κατάσταση και τη δυστυχία που έρχεται παρά τους επαίνους των Ευρωπαίων περί εφαρμογής της πολιτικής που μας όρισαν . Τα Funds λειτουργούν σαν εξωτερικός πολιορκητικός κριός και εσωτερικά η φορο-ληστεία με πρόφαση την εξωτερική απειλή γίνεται αργά και βασανιστικά από τα εγχώρια των ξένων υποζύγια. Με την υπερφορολόγηση η αλλαγή του Περιουσιακού Οικονομικού Χάρτη διευκολύνεται προς όφελος των χειρότερων εκφραστών των ξένων και εγχώριων συνεργατών τους. Είναι υποκριτικό να επισείεις το κίνδυνο <<προ πυλών>> ενώ σαν οικονομική πολιτική η κυβέρνηση άνοιξε με νομοθετικό τρόπο τις << πύλες >> και είναι συνεργάτης τους με την ένοχη σιωπή της.

Το ασφαλιστικό λοιπόν νομοσχέδιο οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στη μείωση του αριθμού των επαγγελματιών οδήγησε σε διάσπαση κερδών μείωση του δηλούμενου εισοδήματος με αποτέλεσμα τελικό την απώλεια φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ η δε μη νομοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (για λειτουργικές δαπάνες και ρευστότητα προς χάριν της συνέχισης δραστηριότητας) οδηγούν στη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Οι συντελεστές φορολόγησης και η μείωση τους δεν πρέπει να είναι ασύνδετη με τα συμβαίνοντα στη οικονομία η μείωση για έσοδα που δηλώθηκαν θα είχε σε συνδυασμό με τη μείωση συντελεστή (στο 22%από το 26%) για έως 20 .000 ευρώ κέρδη μείωση εσόδων από το φόρο εισοδήματος. Όσοι είχαν κέρδη άνω των 50 000 η 70 .000 ευρώ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια στην αύξηση συντελεστή άλλαξαν μορφή επιχείρησης σε ΙΚΕ η έκαναν διάσπαση κερδών και να το θαύμα περαιτέρω μείωση εσόδων. Λοιπόν σκεφτείτε να πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές 14.100 ευρώ για έσοδα 70. 000 ευρώ και συντελεστή 45% και να περιμένεις να γίνει συνδρομητής του κράτους που κατασπατάλησε και κακοδιαχειρίστηκε τα χρήματα των φορολογουμένων. Η μείωση συντελεστή από 45% στο 35% για κέρδη άνω των 50 .000 θα ήταν μια λογική επιλογή δεδομένου του ότι το 100% προκαταβολή οδηγεί σε στρέβλωση να δανείζεις το κράτος ενώ εσύ έχεις έλλειμμα σε σχέση με την εκπλήρωση των αναγκών της οικογένειας σου.

 

Η αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών επιβάλλεται γιατί από τη μία πλευρά αφαιρεί τεράστιο ποσό χρημάτων από όσους έχουν ποσό άνω των 70.000 ευρώ 14.000 ευρώ που δεν εγγυάται καμία αντιπαροχή για το ποσό που πληρώνεις θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα σύστημα αντίστροφα προοδευτικού συντελεστή όσο αυξάνουν τα έσοδα να μειώνεται ο συντελεστής ασφάλισης όπως στη Γαλλία και το Βέλγιο η χαμηλό συντελεστή επί όλου του ποσού κερδών όπως στη Βρετανία(9%) και χαμηλό πλαφόν στη Βρετανία είναι 41.865 λίρες

.Άλλες χώρες έχουν το ανώτερο πλαφόν χαμηλά δηλ λίγο πάνω από τα 40.000 ευρώ .Σημασία έχει να μην αποκρύπτει ο επαγγελματίας εισόδημα φόρους να μην δίνεις τέτοιο κίνητρο και σε αυτό η συνταγή είναι αυτή που έχουν βρει άλλες χώρες που προανέφερα .

Τελικά το καταφύγιο του φορολογούμενου είναι η ΙΚΕ που παρέχει πλεονεκτήματα και νόμιμα κάποιοι συμμετέχοντες μένουν <<εθελοντικά>> ανασφάλιστοι δεν θα μπορούσε να έχεις σαν μέλος ΙΚΕ προαιρετικά τη δυνατότητα της ασφάλισης αντί να πάμε σε φόρο στα μερίσματα όπως στις ΑΕ και να δούμε να φυλλορροεί ένα πείραμα επιβίωσης σε συνθήκες κρίσης. Η ατομική επιχείρηση συμφέρει για κέρδη έως 20.000 ευρώ και οι ΙΚΕ είναι λύση για κέρδη από 50.000 ευρώ και άνω. Οι ΙΚΕ είναι το καταφύγιο ανασφάλιστων εταίρων για επιβίωση και μόνο ο διαχειριστής πληρώνει εισφορές. Αλλαγές όμως στο σημερινό καθεστώς μπορεί να οδηγήσουν σε κυνήγι μαγισσών χωρίς αποτέλεσμα. Η Αλλαγή με μείωση συντελεστών στα μερίσματα θα οδηγούσαν στην έλλειψη κινήτρου απόκρυψης κερδών και αυτό είναι το λογικό κάθε και είναι μέτρο εμπιστοσύνης στην Αγορά από τη πλευρά του κράτους .

Η λογική και η γραφειοκρατία που παίρνει αποφάσεις σε συνθήκες πίεσης και εποπτείας βρίσκονται σε διάσταση .

Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας και να είσαι φορολογούμενος…σε κάνει θύμα της κρατικής πολιτικής και της εποπτείας και διαιωνίζει αυτή τη κατάσταση της πτώσης του βιοτικού επιπέδου συνολικά της Ελληνικής Κοινωνίας

Αποτέλεσμα εικόνας για φορολογια ασφαλιστικο γραφημα