Η “ανώμαλη” προσγείωση των Κυπριακών Αερογραμμών

Το ποσό που θα χρειαστεί για τη στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών υπολογίζεται σε 73 εκατομμύρια ευρώ. Η οικονομική αυτή ενίσχυση εκτιμάται ότι θα κάνει την εταιρεία βιώσιμη. Εκτίμηση που πολλοί θεωρούν λανθασμένη και αναποτελεσματική χωρίς ριζική αναδιαμόρφωση της λειτουργικής και επιχειρησιακής της δομής.  

Η κατάσταση αναλύθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών. Στο τραπέζι βρέθηκε και το επώδυνο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει απολύσεις και περικοπές μισθών,καθώς και κίνητρα  για αύξηση της παραγωγικότητας και αναπροσαρμογή της μισθοδοσίας βάση προσόντων, απόδοσης και ευθυνών.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι για να εφαρμοσθεί το σχέδιο απαιτούνται δαπάνες 105 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη πάρει από το κράτος 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει αποδέσμευση άλλων 16 εκατ.

Στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να καταβάλουν γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του προσωπικού κατά 407 υπαλλήλους, αύξηση των θέσεων στα αεροπλάνα, κατάργηση των επιχειρηματικών θέσεων και αλλαγές στα δρομολόγια.