Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρασιών το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αμπελουργία

Στο πλαίσιο σημερινής επίσκεψης στο εργοστάσιο του ΣΟΔΑΠ (Συνεργατικού Οργανισμού Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων) στο Πολέμι της Πάφου,  ο Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι δυστυχώς η πολιτική για την αμπελουργία έχει χρεοκοπήσει.

Λάθη επί λαθών διαδοχικών κυβερνήσεων – όπως είπε – οδήγησαν σε συρρίκνωση το αγροτικό εισόδημα και τον αμπελουργικό τομέα με αποτέλεσμα η ποσότητα της παραγωγής να μειώνεται από χρόνο σε χρόνο και οι τιμές που καταβάλλονται για τα αμπελουργικά προϊόντα να είναι μη συμφέρουσες για τους αμπελουργούς, διότι – σημείωσε – τα κόστη παραγωγής υπερβαίνουν την αμοιβή των αμπελουργών.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων με κυριότερο την εισαγωγή κρασιών από το εξωτερικό και “οίνων σε κατάσταση χύμα”, όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την κατάσταση τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της ποιότητας και της σύνθεσης αυτών των κρασιών με αποτέλεσμα να οξύνεται ακόμη πιο πολύ η κρίση στον αμπελο-οινικό τομέα στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση, είπε, έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες της και την κάλεσε να ασκήσει αποτελεσματικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά την εισαγωγή αυτής της μορφής οίνων από το εξωτερικό που ανταγωνίζονται αθέμιτα τα επιτόπια παραγόμενα κρασιά.

Έχουμε, πρόσθεσε, “θαυμάσια κρασιά τα οποία μπορεί να διατίθενται όχι μόνο στην κυπριακή αγορά αλλά και στο εξωτερικό”, λέγοντας πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια της εξαγωγικής προοπτικής των κυπριακών κρασιών.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τον αμπελουργικό κόσμο, σημειώνοντας πως η αμπελουργία είναι μια πανάρχαια καλλιέργεια που συνδέεται με τους μύθους και τις παραδόσεις του λαού μας και θα πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να στηριχθεί.

Εξέφρασε τέλος τα συγχαρητήρια του προς του ΔΣ , τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες του ΣΟΔΑΠ για όλα αυτά τα χρόνια που αποτελούν – όπως είπε- “αποκούμπι για τους αμπελουργούς μας”.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ Ανδρέας Νικολαϊδης ανέφερε πως η παραλαβή συνεχίζεται κανονικά και πως οι πρώιμες ποικιλίες έχουν τελειώσει.

Μπήκαμε, είπε, “στο ξυνιστέρι και στο μαύρο στις καθαρά κυπριακές ποικιλίες και υπολογίζουμε αρχές του Οκτώβρη η παραλαβή σταφυλιών να τελειώσει”.

Αναφορικά με την παραλαβή σταφυλιών, ο κ. Νικολαϊδης είπε “βρισκόμαστε λίγο πίσω από την περσινή χρονιά γύρω στο μισό εκατομμύριο κιλά σταφύλια. Ενώ υπολογίζουμε ότι πέρσι ήμασταν στα 3,5 εκατ. κιλά σταφύλια, φέτος η παραλαβή του ΣΟΔΑΠ θα αγγίξει τα 3 εκατομμύρια κιλά σταφύλια ”.

Παραγωγός, ο Γιώργος Κόκκινος, ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός κόσμος της Πάφου είναι ότι κανένας φορέας δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο ενώ παρατηρείται ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα εισαγόμενα κρασιά.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ελέγχονται οι ποσότητες που εισάγονται διότι υπάρχει ποικιλία ντόπιων κρασιών και κάλεσε τέλος τις αγροτικές οργανώσεις να διοργανώσουν ένα αμπελουργικό συνέδριο και να επιδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Άλλος παραγωγός, ο Ματθαίος Στεφάνου, ανέφερε πως η αμπελουργία οδηγείται στην καταστροφή, λόγω καταστάσεων και αδιαφορίας, σημειώνοντας πως όλα ακριβαίνουν ενώ η τιμή του σταφυλιού πηγαίνει προς τα κάτω.