Η Ανεξάρτητη Επιτροπή εισηγείται άρση τραπεζικών περιορισμών

Σχέδιο β’ για άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα πρέπει να παράσχει εγγύηση για όλες τις καταθέσεις και πέρα των 100.000, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται στην τελική Έκθεσή της η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα. Παράλληλα θεωρούν ότι η πλήρης άρση με τα σημερινά δεδομένα θα είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, αυτή η στήριξη εκ μέρους της ΕΕ δεν είναι εύκολο να υπάρξει για πολιτικούς λόγους, αλλά θα πρέπει να τεθεί ενώπιον Βρυξελλών η ευθύνη να επανεξετάσουν την θέση τους, αν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν την Κύπρο σε οικονομικά αδιέξοδα.

Την έκθεση παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Λάσσελς συνεπικουρούμενος από τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής Γιώργο Χαραλάμπους, Ντέιβιντ Γκριν, και Πιερ ντε Βεκ.

Ο κ. Λάσσελς επεσήμανε ότι ενώ ο κατάλογος των συστάσεων μπορεί να φαίνεται τρομακτικός, «η Κύπρος έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, ωστόσο, η τραπεζική κρίση περιέχει μαθήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των διεθνών πρακτικών που εφαρμόζονται σε τομείς όπως η διαχείριση μεγάλων τραπεζικών συστημάτων και η ανάκαμψη από την κρίση.

 

Όπως ανέφερε η Επιτροπή, η σημερινή έλλειψη της εμπιστοσύνης των καταθετών στις τράπεζες λόγω του bail-in είναι το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος.

Η σταθερή διαρροή καταθέσεων συνεχίζεται, παρά την ύπαρξη των ελέγχων κεφαλαίων.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα, είναι η Κυβέρνηση να εκδώσει κρατική εγγύηση για το σύνολο των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, και γι `αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από μια δέσμευση από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι θα παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και τη στήριξη της ρευστότητας.

«Χωρίς μια τέτοια εγγύηση, η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις κυπριακές τράπεζες και την οικονομία, προκαλώντας αδικαιολόγητη βλάβη, όπως για παράδειγμα με τον περιορισμό της ροής των δανειοδοτήσεων και των αποταμιεύσεων».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Επιτροπή θεωρεί δυνατό να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, όπως έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση, τους πρώτους μήνες του 2014, ο κ. Λάσσελς, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι συγκεκριμένοι για αυτό.

«Ωστόσο ουσιαστικά η σκέψη πίσω από τις εισηγήσεις μας είναι ότι κάτι τέτοιο θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε αυτό, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Γιώργος Χαραλάμπους ανέφερε ότι αν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής με επέκταση της περιόδου αποπληρωμής αυτό πρέπει να γίνει.

«Αν μιλούμε για δάνεια που δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα εξυπηρέτησης τότε δεν πρέπει να δίνουμε στον κόσμο φρούδες ελπίδες ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα», είπε προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε εκποιήσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και ο τόπος.

«Θα υποστούμε κάποιες θυσίες ως αποτέλεσμα των λαθών που έγιναν στον παρελθόν και από τους δανειστές και από τους δανειζόμενους», είπε.

Περαιτέρω ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι όσον αφορά την ανταπόκριση από όλες τις αρμόδιες αρχές για τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντική τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητής της ΚΤΚ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι υιοθετούν την έκθεση και προχωρούν άμεσα στη λήψη μέτρων, με τη σύσταση Συντονιστική Επιτροπής η οποία θα επαλειφθεί της υλοποίησης των εισηγήσεών.

«Υπήρχαν επαφές ΥΠΟΙΚ και Διοικητή και λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτροπής», ανέφερε.

Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε επίσης να διατυπωθεί με σαφή τρόπο ο ρόλος από τη μια πλευρά του Διοικητή και από την άλλη πλευρά του ΔΣ για αυτό και εισηγείται την σύσταση Επιτροπής Εκτελεστικών Διευθυντών με επικεφαλής τον Διοικητή που να διασφαλίζει την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία της ΚΤ. Τώρα είπε υπάρχουν προβλήματα , αφού ο Διοικητής λείπει για πάνω από 50% των εργάσιμων ημερών στις Βρυξέλλες ή την Φρανκφούρτη και σε όλη αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να πάρει αποφάσεις.