Η ΑΗΚ δεσμεύεται για ευόδωση της προσπάθειας προμήθειας Φ.Α

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι η ΑΗΚ δεν θέλει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια για να διατηρήσει το μονοπώλιο της τόνισε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να ευοδωθεί η προσπάθεια για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στον τόπο.

Ο κ. Γαβριηλίδης απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και σημείωσε ότι “η ΑΗΚ σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησε να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και είναι η πολιτεία γενικά που έχει σταματήσει αυτές τις προσπάθειες της Αρχής”.

Ανέφερε ότι στα “60 χρόνια ζωής της η Αρχή έχει αποδείξει τη συνέπεια που την διακρίνει και ότι στόχος της είναι το συμφέρον του συνόλου”, προσθέτοντας ότι “και στην περίπτωση αυτή γνώμονας μας είναι το συμφέρον του τόπου γενικότερα”.

Δεν βλέπω πώς ενδεχόμενη αποτυχία της προσπάθειας ευνοεί την ΑΗΚ, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι “θέση της Κυβέρνησης είναι πως θα προχωρήσουμε με την ενδιάμεση λύση αν και εφόσον αυτή διασφαλίζει φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή που είναι και ο στόχος του διαγωνισμού”.

Διαφορετικά, συνέχισε, “δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το καύσιμο αν δεν διασφαλίζεται ο στόχος αυτός”.

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης είναι πέρα της ΑΗΚ, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και η ΔΕΦΑ που έχει την αποκλειστική ευθύνη του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση.

Σε σχέση με το νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για την προμήθεια φυσικού αερίου, ο κ. Γαβριηλίδης περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής είπε ακόμη ότι ο διαγωνισμός αυτός αφορά την προμήθεια καύσιμου ύλης, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό συνεπάγεται ένα σημαντικό, όπως επισήμανε, οικονομικό κίνδυνο εφόσον θα αποτελεί μια σημαντική δέσμευση από πλευράς ΑΗΚ.

Μια τέτοια δέσμευση για αγορά φυσικού αερίου, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αυτονόητο πως συνεπάγεται και σημαντικό οικονομικό ρίσκο, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ενδιάμεση λύση συνεπάγεται και ορισμένους τεχνικούς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος, τους οποίους έχουν αποδεχθεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσουμε χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

“Στόχος και δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι να πετύχει αυτή η προσπάθεια για το καλό του συνόλου”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί ακόμη ένας διαγωνισμός με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αποφασίζουν ότι δεν κατέληγε σε μείωση του κόστους παραγωγής και για αυτό η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει με νέο διαγωνισμό.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η ΑΗΚ είχε τορπιλίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση, ο οποίος τερματίστηκε το Καλοκαίρι του 2013, ο κ. Γαβριηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό δεν αληθεύει και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η Αρχή που αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση που είχε κριθεί ως η πλέον συμφέρουσα από τις υποβληθείσες προτάσεις αλλά το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στον διαγωνισμό.

Επί του προκειμένου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμη ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε συνεδρίες που έγιναν στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.