Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του τόπου

Με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος», σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου και στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Ανέφερε ότι, “Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου και συγχρόνως η ανάπτυξη σε τομείς έρευνας και καινοτομίας αποτελεί για την κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Η επέκταση της ανώτερης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της ιατρικής, της ενέργειας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, που θα τροφοδοτεί τις παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και θα περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Στη νέα γενιά προσδοκούμε για την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας” πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι “ως Πολιτεία, αισθανόμαστε περήφανοι γιατί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν έχει κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα των μυαλών του τόπου μας, που συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάκτηση της αριστείας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί, αν και μικροί σε μέγεθος, διαπρέπουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”.
Προσδοκία μας, είπε, “είναι να στεγάσουμε επαρκώς και άρτια όλα τα ερευνητικά εργαστήρια και τις ερευνητικές έδρες του Πανεπιστημίου Κύπρου αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους και αξιοποιώντας το συντομότερο τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου “για την ουσιαστική συνεισφορά και συμβολή του στη δημιουργία της Κύπρου του αύριο”.

“Σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας στη διαμόρφωση της πατρίδας του μέλλοντος, η οποία θα δίνει ώθηση στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και στα νέα μυαλά του τόπου μας. Αυτά, αναμένουμε να είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα κράτος, σε πιο στέρεες βάσεις, που να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής” είπε ο Πρόεδρος.

“Οι προσπάθειές σας αποδίδουν καρπούς. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα σας” ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι “παρά τις οικονομικές δυσκολίες που ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατόρθωσε, σε συγκριτικά σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεχωρίσει σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και να προσελκύσει σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης”.

Για το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος», είπε ότι στα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε κέντρο διεθνούς αριστείας σε θέματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας με έμφαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δίκτυα παροχής νερού, δίκτυα μεταφορών και υπηρεσίες υγείας, καταφέρνοντας από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, να προσελκύσει πέραν των 50 ερευνητικών προγραμμάτων και πέραν των 10 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

“Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι στην Κύπρο αναπτύσσεται τεχνολογία υψηλού επιπέδου, η οποία είναι ικανή να συμβάλει στην παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας” σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως το Κέντρο συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και της Ευρώπης, μέσα από την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε τομείς ζωτικής σημασίας, προσπαθώντας να λύσει πρακτικά προβλήματα που η κυπριακή και η ευρωπαϊκή κοινωνία αντιμετωπίζουν σήμερα.

“Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη σε τομείς αιχμής, την προσέλκυση ερευνητικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων, την εργοδότηση νέων επιστημόνων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, αλλά και της επιχειρηματικότητας” είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Κοίος, συμβάλλουν θετικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους νέους επιστήμονες.