Η Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων παραχωρεί δάνειο €140 εκ. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδέχθηκε την εισήγηση του Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση δανείου ύψους 140 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, με στόχο την ολοκλήρωση της Πανεπιστημιούπολης, ανακοίνωσε σε δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι την Παρασκευή έλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ με την οποία ενημέρωνε το Πανεπιστήμιο ότι στις αρχές Ιουλίου μπορούν να διεξαχθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την όλη προσπάθεια, όπως ανέφερε ο Πρύτανης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Το δάνειο της ΕΤΕπ μαζί με τις δωρεές που προσελκύουμε, αλλά και κάποια χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της της Πανεπιστημιούπολης, μέσα σε περιόδους κρίσης” είπε.

“Ζητούμε τη θεμελίωση των υποδομών που θα στεγάσουν τους νέους ερευνητές και τις ανακαλύψεις τους” ανέφερε.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου για προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. “Συνεχίζουμε δυναμικά την αναπτυξιακή μας πορεία με στόχο την αύξηση της εισροής κεφαλαίων συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική άνθιση και ευημερία της Κύπρου. Προσελκύουμε προγράμματα για να εντάξουμε και να εργοδοτήσουμε νέους άνεργους ερευνητές στην επιστημονική διαδικασία” είπε, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός οργανισμός της Κύπρου με ευρωπαϊκά χρήματα, για νέους ανθρώπους, εργοδοτώντας σήμερα 550 νέους ανθρώπους, με στόχο ο αριθμός τους να ανέλθει στις 2000, μέχρι το 2020.