Εφτασε η πρώτη δόση, ανοίγει το πουγκί η κυβέρνηση

Κατατέθηκαν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πρώτα 34,4 δις ευρώ που με τόση αγωνία περίμενε τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ είναι σε μετρητά και τα 11,3 δισ. ευρώ υπό την μορφή εξάμηνων ομολόγων του EFSF, που θα χρησιμοποιηθούν αύριο για το διακανονισμό των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στην επαναγορά χρέους.

Τα υπόλοιπα περίπου 7 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα δώσει για να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται  στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη
υπουργείων, 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων και 755 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ φτάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη και θα κατατεθούν ξανά υπό τη μορφή ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην συνέχεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να προχωρήσει η κεφαλαιακή θωράκιση των
Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς και να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου.