Άρειος Πάγος: “Μπλόκο” στην εντολή Στουρνάρα για είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ

Τη χθεσινή καταγγελτική ανακοίνωση των εισαγγελέων κατά του Γιάννη Στουρνάρα για την εντολή του στη ΔΕΗ να συνεχίσει αν εισπράττει το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, ακολούθησε ένα ηχηρό «όχι» από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Απέρριψαν οι ανώτατοι δικαστές το αίτημα του υπουργού Οικονομικών για προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» την ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου, με τη οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η πληρωμή του τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ και θα έδινε έτσι, νομική ισχύ στην εντολή του.
Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, διά υψηλόβαθμου στελέχους της, διέρρεε ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι μονόδρομος η νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, καθώς δεν θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους. Με την απόφαση του Πρωτοδικείου η ΔΕΗ μπορεί να δέχεται μόνο το αντίτιμο των λογαριασμών του ρεύματος.

Την Τρίτη θα συζητηθεί και η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα σημάνει έλλειμμα για το κράτος 1.000.000.000 ευρώ, ελλειμματικό προϋπολογισμό και αδυναμία εκπλήρωσης κρατικών στόχων δημοσίου συμφέροντος.