ΕΥΡΩΚΟ: Καταδικάζουμε την εισβολή, τιμούμε τους πεσόντες και τους μαχητές

Η διάσπαση στο εσωτερικό μας καθιστά ευάλωτους σε πιέσεις στο κυπριακό

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την εφιαλτική στιγμή της βάρβαρης παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που σημάδεψε και πλήγωσε την πατρίδα μας και καθορίζει μέχρι σήμερα τη ζωή και το μέλλον του λαού μας.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ για πολλοστή φορά καταδικάζει τη βάρβαρη, εγκληματική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και τιμά όσους πολέμησαν για να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι, έστω και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Αποτίει φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας, στους αγνοούμενους και τους συγγενείς τους, χαιρετίζει τους ηρωικούς εγκλωβισμένους καθώς και τις χιλιάδες εκτοπισμένους που παραμένουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφή.

Η Τουρκία μετά την παράνομη εισβολή και την για σαράντα χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή, σήμερα είναι φανερό ότι επιδιώκει να αμφισβητήσει και να αποαναγνωρίσει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις διαπραγματεύσεις και η πραγματική της επιθυμία, είναι η αναβάθμιση της οντότητας του ψευδοκράτους ώστε να καταστεί εφικτή η επιβολή λύσης δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι το θεμέλιο της ύπαρξης και της προόδου μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων. Επιβάλλεται να εγκαταλείψουμε τις χρεοκοπημένες προσεγγίσεις του χθες και να διαχειριστούμε το κυπριακό μέσα στην κονίστρα των συμφερόντων και των πραγματικοτήτων του σήμερα.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας πρέπει να είναι η θέση ότι για να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που να εξυπηρετεί τις επενδύσεις και τα άλλα μεγάλα συμφέροντα, επιβάλλεται σωστή, ασφαλής και λειτουργική λύση στο κυπριακό.

Σήμερα μπορούμε να πείσουμε ισχυρές χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας, να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση, να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και να αφήσει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να καθορίσουν το κοινό τους μέλλον.

Μνημονεύοντας σήμερα τα θύματα της πιο μεγάλης και οδυνηρής τραγωδίας της πατρίδας μας, στέλνουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι και απτόητοι, με σύνεση και υπευθυνότητα, αλλά και με πίστη και αποφασιστικότητα, τη μεγάλη πορεία μας για τη δικαίωση του μαρτυρικού λαού μας.