Ευαγόρου: Η Κυβέρνηση άνοιξε τρύπα στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου τοποθετούμενος στις επιπτώσεις που θα έχει το εμπάργκο εισαγωγής προϊόντων από την ΕΕ που αποφάσισε η Ρωσική Ομοσπονδία δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση για χάρη της στείρας προσήλωσης στο δόγμα «Δύση κι ας τρώγωμεν πέτρες», άνοιξε μια τρύπα στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία που δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική.

“Παρόλο που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ακόμη και σήμερα φέρετε να αναγνωρίζει τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία, δε δίστασε να συμφωνήσει και να ευθυγραμμιστεί με την επιβολή κυρώσεων που ως αναμενόταν προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση της Μόσχας”, συνέχισε ο κ. Ευαγόρου, κάνοντας λόγο σε αλλοπρόσαλλη στάση της Κυβέρνησης και χαλαρές αντιστάσεις στα κελεύσματα των Ευρωπαίων εταίρων ακόμη και όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.

Κατά τον κ. Ευαγόρου οι επιπτώσεις της ρωσικής απόφασης στην κυπριακή οικονομία, υπολογίζονται στα 25 εκατομμύρια, σε περίοδο που οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η ανεργία χτυπούν την πόρτα όλων των νοικοκυριών, που πρόσθεσε ότι “δυστυχώς για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων”.

Ο κ. Ευαγόρου ανταπάντησε στο ΔΗΣΥ επί του θέματος των εκποιήσεων ακίνητης περιουσίας για ανυπόθηκα δάνεια αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του Συναγερμού αποτυπώνει ξεκάθαρα την σύγχυση και τη νευρικότητα που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Παρατήρησε ότι είναι κατανοητή η αμηχανία τους μπροστά στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική που ακολουθούν, αναφέροντας ότι μέσα από αυτήν ερμηνεύονται πιο εύκολα οι ανακρίβειες στην ανακοίνωση τους και η παρελθοντολογία.

Ο κ. Ευαγόρου συνεχίζοντας είπε ότι ο Συναγερμός πρέπει ν’ αποφασίσει κατά πόσο το Μνημόνιο το έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση ή το Μνημόνιο αποτελεί το Μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη όπως με στόμφο δηλώνει ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών;

“Ο κυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι το Μνημόνιο του οποίου τα αποτελέσματα βιώνει καθημερινά στο πετσί του το διαπραγματεύτηκε, το συμφώνησε και το υπόγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”, συνέχισε ο κ. Ευαγόρου που υπενθύμισε ότι το κούρεμα των καταθέσεων, η ακύρωση αξιογράφων και μετοχών, οι πληρωμές στα νοσοκομεία, τα κόμιστρα στα λεωφορεία, η κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος και της συμπληρωματικής σύνταξης, οι αυξήσεις στις άδειες κυκλοφορίας και στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και η εκχώρηση του ΓΕΣΥ στις ασφαλιστικές εταιρίες αποτελούν «μνημονιακά κατορθώματα» της κυβέρνησης Αναστασιάδη ο οποίος δεσμευτικέ να φέρει την Άνοιξη και διατείνεται ότι πάμε για ένα νέο οικονομικό θαύμα.

Καταλήγοντας ο κ. Ευαγόρου αφού ανέφερε ότι είναι καλά ο ΔΗΣΥ να πάψει να λαϊκίζει για το θέμα των επιτοκίων και να μην τα φορτώνει αλλού, αφού κατά τον ΔΗΣΥ «είχαμε τους καλύτερους τραπεζίτες στον κόσμο» και τον καλύτερο τεχνοκράτη Διοικητή, τον Ορφανίδη, είπε ότι την ώρα λοιπόν που ο Συναγερμός έκανε πλάτες σ’ όλους αυτούς θα μπορούσε κάλλιστα να ασκήσει και τις επιρροές του για μειώσεις των επιτοκίων.