Ο Πρόεδρος ήγειρε θέμα διάνοιξης των Κοκκίνων αλλά οι Τούρκοι έδειξαν αδιαλλαξία

Ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τις μάχες της Τηλλυρίας δήλωσε ότι, το πιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή του ακριτικού Πύργου Τηλλυρίας και έχει σχέση με την επέτειο είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων.

Εμείς ως Οικολόγοι είπε ο κ. Περδίκης « θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της διάλυσης του θύλακα των Κοκκίνων μέσα στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προσθέτοντας πως έχει κάνει προσωπικά σχετικά διαβήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος – όπως είπε- έχει υιοθετήσει και έχει επιδείξει πολύ ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως στην τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης, ήγειρε το θέμα των Κοκκίνων αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά οι Τούρκοι έδειξαν την αδιαλλαξία τους και δεν αποδέχονται επ’ ουδενί να συζητήσουν το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος ή ακόμη και της διάλυσης του στρατιωτικού θύλακα των Κοκκίνων.

Ο θύλακας των Κοκκίνων συνέχισε, «δυστυχώς πρέπει να θυμηθούμε ότι λόγω της συμφωνίας που έγινε για την διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη τροφοδοτείται πλέον με πολεμικό υλικό και τρόφιμα δια ξηράς και ηλεκτροδοτείται δωρεάν από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου».

Αναφερόμενος στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του κατασκηνωτικού χώρου και του χώρου πρασίνου στον ευκαλυπτώνα του Κάτω Πύργου, με την διάβρωση από την θάλασσα όπου – όπως είπε- πρέπει να συμπληρωθεί το έργο με τους κυματοθραύστες και με τη βελτίωση και επιδιόρθωση του αλιευτικού καταφυγίου.

Επεσήμανε επίσης, πως η περιοχή του Κάτω Πύργου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων.

Ενώ σημείωσε «είχε συμφωνηθεί ότι θα διέρχονταν μέσω κατεχομένων και θα κατευθύνονταν στους χώρους διαχείρισης στην περιοχή της Λευκωσίας και στον Αστρομερίτη που σε λίγο θα ετοιμαστεί ο βιολογικός σταθμός», δυστυχώς αυτό δεν γίνεται «και κατευθύνεται προς την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς με μεγάλο κόστος όπως και τα σκουπίδια».

Η διαχείριση των στερεών σκουπιδιών στην περιοχή του Κάτω Πύργου στοιχίζει διπλάσια από ότι στοιχίζει σε μια οποιαδήποτε άλλη κοινότητα λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσουν τα σκυβαλοφόρα σημείωσε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας πως είναι πραγματικά δύσκολες οι συνθήκες στον Κάτω Πύργο και πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από την κοινοτική αρχή και όλες τις αρχές του τόπου για να επιβιώσουν αυτές οι κοινότητες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. Περδίκη για την επίσκεψη του στο γραφείο του, ανέφερε πως με τα λύματα καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες γιατί το κόστος είναι τεράστιο αφού τα υγρά απόβλητα μεταφέρονται στην Αχέλεια της Πάφου και τα στερεά στην Κρήτου Τέρρα.

Δυστυχώς συνέχισε, όλες οι προσπάθειες μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρπες.

Όσον αφορά το δρόμο που οδηγεί Πάφου μέσω Κοκκίνων ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ζητήθηκε ως πρώτη φάση να επιτραπεί η διέλευση του ασθενοφόρου και των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε.

Σε σχέση με την διάβρωση της παραλίας ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως μετά την συνάντηση του ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μαζί με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων εξετάστηκε το θέμα και αναμένεται όπως από το Γραφείο Προγραμματισμού εξασφαλιστεί κάποιο κονδύλι για την στερέωση του παραλιακού μετώπου γιατί οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε και στην ανεργία που μαστίζει την ακριτική περιοχή Τηλλυρίας προσθέτοντας ωστόσο πως « είμαστε Ρωμιοί και θα τα καταφέρουμε σιγά σιγά με αυτά που έχουμε».

Κάλεσε τέλος το Κράτος να στηρίξει αυτή την ακριτική περιοχή διότι όπως είπε ο Πύργος Τηλλυρίας βρίσκεται μεταξύ δύο τουρκικών θυλάκων.