ΕΤΥΚ: πρόχειρο και ανεπαρκές το σχέδιο για εθελούσια έξοδο από Τρ. Κύπρου

Aνεπαρκές χαρακτηρίζει το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που ενέκρινε το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, η ΕΤΥΚ, της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει αύριο για να μελετήσει τις εξελίξεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και να πάρει τις αποφάσεις του.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ανεπαρκές και η εκτίμησή μας είναι ότι οι συνάδελφοι που θα ανταποκριθούν δεν θα είναι ο επιδιωκόμενος αριθμός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ, εκφράζοντας θλίψη για τη σημερινή εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ «για να έχει αποτέλεσμα ένα τέτοιο σχέδιο, θα έπρεπε να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή να περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της Τράπεζας, όπως αυτές προκύπτουν από τις συμφωνίες και το νόμο και μια μικρή επιπλέον αποζημίωση, η οποία όμως στην ουσία αυτό-χρηματοδοτείται από την αυξημένη μείωση στους μισθούς των ιδίων των συναδέλφων».

Το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου «αποφάσισε μονομερώς την εξαγγελία σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο δυστυχώς διακρίνεται από προχειρότητα και ασάφειες» αναφέρει η ΕΤΥΚ.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή ως «πρόκληση», αφού αγνοεί, όπως αναφέρει, σημαντικά δεδομένα, το οποία προβλήθηκαν και έγιναν αποδεχτά κατά τη διάρκεια των επαφών και των διαπραγματεύσεων και προσθέτει ότι το ΔΣ της Τράπεζας υπαναχώρησε από σημαντικές πτυχές του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε τον μοναχικό και εκβιαστικό τρόπο της επιβολής των αρχικών του απόψεων, παραγνωρίζοντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο  βασικότερος παράγοντας πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η ανάκαμψη της Τράπεζας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της» αναφέρει η ΕΤΥΚ.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτές εκβιαστικές συμπεριφορές, εκφοβισμοί και πιέσεις πάνω σε συναδέλφους για να αποδεχθούν το σχέδιο.

«Προειδοποιούμε όλους ότι αυτό που δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ είναι τη θυματοποίηση συναδέλφων, τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις βάρβαρες απολύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, αυτοί που θα το επιχειρήσουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση του συνόλου του περήφανου τραπεζικού κόσμου και η ευθύνη για τις όποιες συνέπειες θα βαρύνει αυτούς που θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, όπως έπραξε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ.