Μονόδρομος η ποιότητα για την τουριστική βιομηχανία

Η ποιότητα για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία είναι μονόδρομος, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Γραφείου του Παναγιώτης Αντωνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στους νέους απόφοιτους ότι θα δώσει όλες τις μάχες που απαιτούνται για την προώθηση μέτρων σε επίπεδο ΕΕ που θα δώσουν στους νέους τη δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν.

«Η οικονομική κρίση έχει αναδείξει για άλλη μια φορά, και πιθανώς περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη μεγάλη σημασία και ουσιαστική συμβολή του τουρισμού στην κυπριακή οικονομία καθώς και τις πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις που έχει σε άλλους βασικούς τομείς της, όπως οι κατασκευές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και η γεωργία», ανέφερε.

Η ποιότητα για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, πρόσθεσε, «είναι μονόδρομος ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά άλλους, φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς, που ολοένα και αυξάνονται στον τουριστικό χάρτη».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, είπε ότι «όπως μετά την τραγωδία του 1974, οι φορείς του τουρισμού εργάστηκαν με ζήλο, ομοθυμία και συλλογικότητα για να συμβάλουν στην ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας, έτσι και σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής ύφεσης, όλοι οι τουριστικοί και κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συνεργαστούν, με τον ίδιο ζήλο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τον τουρισμό για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία και να οικοδομηθεί μια αειφόρος πορεία για την τουριστική βιομηχανία του νησιού μας».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά και αποφασιστικά αυτήν την προσπάθεια, η οποία θα είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της όσον αφορά στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, είπε, «στην πρώτη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η σημερινή Κυβέρνηση για καταπολέμηση της ανεργίας, εμπίπτει, η εργοδότηση 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία με τη διάθεση €21 εκ. για επιδότηση μέχρι και του 40% του μισθολογικού κόστους».

Σημαντική προϋπόθεση για υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι οι εργοδότες να προσλαμβάνουν ανέργους οι οποίοι θα πρέπει να είναι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, διευκρίνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «στο ίδιο πλαίσιο, εκπονούνται, μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δύο σχέδια παροχής κινήτρων για αναχαίτιση της ανεργίας, τα οποία αφορούν, το  πρώτο το Σχέδιο Επιδότησης της Απασχόλησης με Ευέλικτες Ρυθμίσεις, το οποίο απευθύνεται προς όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τομέα οικονομικής δραστηριότητας, και το δεύτερο, το Σχέδιο Επιδότησης της Εργοδότησης Ανέργων στη Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα, το δικό σας τομέα».

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα προωθήσει και σειρά άλλων μέτρων ανάπτυξης η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

«Ειδικότερα όμως, για τον τομέα αυτό, προβλέπεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δυο μήνες, μέτρο το οποίο, σημειωτέον, εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας», ανέφερε.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, «στο ίδιο πλαίσιο μελετάται η προώθηση νομοθεσίας για παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα «condo hotels» θεσμός ο οποίος, εκ των πραγμάτων, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και θα προσφέρει, κατά συνέπεια, περισσότερη απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το ΑΞΙΚ «προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες, έχει επενδύσει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του στα πλαίσια Κοινού Προγράμματος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και προχωρεί, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου του, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οικοδόμηση μιας αειφόρου πορείας για τον τουριστικό τομέα της Κύπρου». Προς αυτό αναφέρθηκε στην αύξηση κατά περίπου 50% των φοιτητών του Ινστιτούτου από το 2009 ως το 2013.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι, θα δώσουμε όλες τις μάχες που απαιτούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή/ και αλλού γιατί αυτό που προέχει είναι η απασχόληση των νέων και η προώθηση μέτρων τα οποία, τα Κράτη Μέλη, πρέπει να λάβουν, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στους νέους μας: τη δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σας βεβαιώνω, επίσης, είπε τέλος, «ότι κύρια προσωπική έγνοια και μέλημα μου προσωπικά και της Κυβέρνησης, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου, είναι πώς θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και η ύφεση, δημιουργώντας τις κατάλληλες προοπτικές για το μέλλον».