Επιχειρηματικό σχέδιο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός τριών μηνών

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρηματικό σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, 200 εκατ. ευρώ.

Σε σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου και Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργίου συζήτησαν το όλο θέμα.
Πρόκειται για δάνειο 100 εκατ. ευρώ, που παραχωρήθηκε στο κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα 100 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τις κυπριακές τράπεζες, για να χρηματοδοτήσουν το ταμείο επιχειρηματικότητας.

“Θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει το αποκούμπι των ΜμΕ για τον απλούστατο λόγο ότι είναι απεριόριστα τα χρήματα που μπορούν να εισρεύσουν, φτάνει να υπάρξει δυνατότητα απορροφητικότητας” είπε σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος κάλεσε το κράτος να βοηθήσει τις ΜμΕ σε γραφειοκρατικό επίπεδο, ώστε να πετύχουν άμεση και γρήγορη χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας ότι “αν δεν σταθούν οι ΜΜΕ δεν θα σταθεί ούτε η κυπριακή οικονομία”.

“Ένα είναι δεδομένο, ότι η Κύπρος -κι αυτό συζητήσαμε με τον ΓΔ- έχει τεράστιες δυνατότητες να αντλήσει και να αξιοποιήσει κονδύλια από την ΕΕ, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, που θα βοηθήσει για να εξέλθει από την οικονομική κρίση με την ευρωπαϊκή στήριξη που άλλωστε μας την οφείλει η Ευρώπη”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου.

Όπως ανέφερε, τα κριτήρια καταρτίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από το σχέδιο όσο το δυνατό περισσότερες ΜμΕ και η διαβεβαίωση είναι ότι το συντομότερο θα είναι έτοιμο το επιχειρηματικό σχέδιο ώστε να εισρεύσει άμεσα ζεστό και φτηνό χρήμα στην αγορά από την ΕΤΕπ για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες οι ΜμΕ. Υπολογίζεται, είπε, ότι αρχές Αυγούστου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργίου θα υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις όσον αφορά τις εξασφαλίσεις που θα ζητούνται για την παραχώρηση του δανείου το οποίο θα είναι πιο χαμηλότοκο σε σύγκριση με τα κανονικά δάνεια που δίνουν οι τράπεζες, ενώ, όπως ανέφερε, τα κριτήρια που τίθενται για χρηματοδότηση δεν είναι αποτρεπτικά.

Το ύψος των δανείων που θα δίνονται θα φθάνει, όπως ανέφερε, μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής δήλωσε ακόμα ότι “είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Κύπρος να συνεχίζει να θεωρείται πλούσια χώρα, όταν πλέον βρίσκεται στο Μνημόνιο και είναι αποδεδειγμένα φτωχή χώρα, άρα οφείλουν να την μετατάξουν σε εκείνα τα προγράμματα και τα σχέδια για να μπορεί να επωφελείται εξαιτίας αυτής της ιδιότητας”. Δεύτερον, ανέφερε ότι “οι κοινότητες και οι δήμοι που βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης πρέπει να τύχουν ειδικής αντιμετώπισης εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος”.