”Οι ερευνητικές Αρχές να διερευνήσουν τις πράξεις που έγιναν χωρίς την έγκριση της ΚΤΚ”

Ο κ. Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν και άλλες πράξεις που έγιναν στην κλειστή περίοδο χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και ανέφερε ότι αυτή η διάσταση επιβάλλεται να διερευνηθεί αμέσως από τις ερευνητικές Αρχές.

Σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πράξεων που έγιναν κατά την κλειστή περίοδο από την Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι είναι φανερό ότι κατά την κλειστή περίοδο έγιναν τραπεζικές πράξεις και ότι αυτό το διαπιστωμένο γεγονός δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Ο κ. Συλλούρης διερωτήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι οι πολίτες ότι είχαν δυνατότητα να κάνουν τραπεζικές πράξεις, έστω με κάποια κριτήρια.

Διερωτήθηκε επίσης με ποια κριτήρια έγιναν οι πράξεις που εγκρίθηκαν την κλειστή περίοδο. Και με ποια διαδικασία και από ποιόν ενημερώθηκαν όσοι έκαναν αυτές τις πράξεις.

Εξέφρασε επίσης την απορία, γιατί όλο αυτό το διάστημα τα γεγονότα και τα τεκμήρια που αφορούν την κλειστή περίοδο κρατήθηκαν στο σκοτάδι και κατά πόσο η εξαγωγή κεφαλαίων τόσο στην κλειστή περίοδο όσο και στο διάστημα μετά από αυτήν, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος.

«Αυτό το λαμβάνουμε υπόψη;», είπε.

«Ρωτώ τον κάθε πολίτη. Γνώριζε ότι μπορούσε να ζητήσει διευκολύνσεις από την Τράπεζά του με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν υπήρχε τέτοια διαδικασία θα έπρεπε να την γνωρίζει κάθε πολίτης.

«Στο τέλος της ημέρα θα φθάσουμε στο σημείο να απολογούμαστε γιατί ρίχνουμε φως σε μαύρες σκιές της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ακόμα και την κλειστή περίοδο», είπε.