Κομισσιον: Χρήση διαρθρωτικών ταμείων για επανεκκίνηση οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν για τη συμφωνία εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και στην οποία καθορίζεται το πλαίσιο για τον καταμερισμό των πόρων που θα αντληθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020,.

Ο κ. Γιώργος Γεωργίου Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης δήλωσε, η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητα για τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το συνολικό ποσό που θα αντλήσει η Κύπρος από τα διαρθρωτικά ταμεία θα ανέλθει στα 950 εκατ. ευρώ για την επόμενη περίοδο, δηλαδή περίπου 120 εκατ. το χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου.

“Δεν είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες και θα πρέπει να συμπληρωθούν από εθνικούς πόρους. Αν υπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός, είναι περίπου 6 δισ. αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι μια μικρή σταγόνα”, ανέφερε.

“Έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και αναμένουμε την απάντησή τους μέχρι το τέλος του μήνα- τη συμφωνία εταιρικής σχέσης η οποία καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο να γίνει ο καταμερισμός των διαρθρωτικών ταμείων,” είπε ο κ. Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι τώρα γίνεται επεξεργασία, με στόχο να υποβληθεί πριν το τέλος του μήνα, το πρώτο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία θα εξειδικεύουν σε προγράμματα και δράσεις τις προτεραιότητες που αναφέρονται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι κυπριακές Αρχές θα γνωρίζουν σε ποιούς τομείς και δράσεις θα διοχετευτούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, 50 εκατ. ευρώ θα αντληθούν κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου, που αφορά συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο μεταξύ της Κύπρου και επιλεγμένων περιοχών της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Το εν λόγω ποσό αποτελεί, όπως είπε ο κ. Γεωργίου, συνεισφορά κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι στον παρόν στάδιο καταγράφονται οι προτεραιότητες και γίνεται ο σχεδιασμός ώστε να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα μεταφράζει σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις το διασυνοριακό πρόγραμμα για την επόμενη επταετία.