Επιτυχής η επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Προεδρικό

Στα κακά του εθνικού διχασμού και στην ανάγκη απόλυτης προσήλωσης όλων στα δημοκρατικά θέσμια εστίασε, μεταξύ άλλων, απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Προεδρικού.

Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της πολιτειακής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και απλών πολιτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως ο εθνικός διχασμός οδηγεί σε μείζονες εθνικές καταστροφές».

Δυστυχώς, είπε, «η εθνική μας ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια επονείδιστα γεγονότα και περιστατικά», προσθέτοντας ότι «το 1974 είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα».
«Ας μην επιτρέψουμε, λοιπόν, την επανάληψη της Ιστορίας», προέτρεψε. «Είναι αδήριτη η ανάγκη της απόλυτης προσήλωσης όλων μας στα δημοκρατικά θέσμια», τόνισε. Στις διαδικασίες εκείνες, είπε, «που προάγουν και στηρίζουν τη νηφάλια πολιτική σκέψη, τον αδογμάτιστο και ήρεμο διάλογο». Αυτό, επεσήμανε, «θα αποτελούσε και την καλύτερη τιμή προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τη δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θέση ότι «οφείλουμε, λοιπόν, να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Με τους λόγους και τις πράξεις μας, ανέφερε, «να προσπαθήσουμε να επουλώνουμε πληγές. Όχι να τις αναξέσουμε».

«Να μείνουμε μακριά από την όποια αχρείαστη προσπάθεια πόλωσης και αναμόχλευσης των διχαστικών παθών περασμένων δεκαετιών. Μακριά από εμπάθειες, αφορισμούς και ύβρεις που δυναμιτίζουν την προσπάθεια για εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση», σημείωσε. Κυρίως, όμως, πρόσθεσε, «με σεβασμό στους θεσμούς της πολιτείας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές, εκπρόσωποι του Κλήρου και άλλοι αξιωματούχοι.

Εκ μέρους της Ελλάδας παρέστη στην εκδήλωση ο εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Δριβελέγκας και Έλληνες που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974, καθώς και συγγενείς πεσόντων Ελλήνων και αγνοουμένων.

Το ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ παρευρέθηκε στην εκδήλωση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αριστοφάνης Γεωργίου. Το ΔΗΚΟ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του Μάριος Καρογιάν. Η Βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα παρευρέθηκε εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μικρής διάρκειας φιλμάκι που προετοιμάστηκε από το αρχείο του ΡΙΚ και παρουσίαζε εν συντομία τα γεγονότα του ’74.

Κατά το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μουσική από τον μουσικοσυνθέτη Σάββα Σάββα και ποιήματα που απήγγειλε ο Άγγελος Κοτσώνης.