Επιδρομές στις περιοχές που έγινε χρήση χημικών στη Συρία

Ο στρατός και η αεροπορία της Συρίας έπληξαν την Πέμπτη πολλές ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, ιδιαίτερα αυτές στις οποίες η αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ είχαν κάνει την προηγουμένη χρήση χημικών όπλων.

Οπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεγάλης επίθεσης του στρατού με στόχο να απωθήσει τους αντάρτες από στρατηγικής σημασίας σημεία που ελέγχουν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

“Μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές σήμερα το πρωί στο Χαν αλ-Σέιχ και τη Ζαμάλκα, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες”, αναφέρει το Παρατηρητήριο προσθέτοντας ότι τα προάστια “Ζαμάλκα και Μοανταμίγετ αλ-Σαμ έγιναν στόχοι βροχής οβίδων”.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι επιθεωρητές των ΗΕ που επισκέπτονται τη Συρία διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση το εάν θα τους επιτραπεί η πρόσβαση στις περιοχές κοντά στη Δαμασκό όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι έγινε χρήση χημικών.

“Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μεταβούν στις περιοχές της Ανατολικής Γούτα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, αλλά η απάντηση της συριακής κυβέρνησης ήταν ότι λόγω της κατάστασης θα ήταν πολύ επικίνδυνο γι` αυτούς”, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε έκκληση για πλήρη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι άκρως σοβαρές.

Ο Γερμανός Υπουργός μιλούσε σε ε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι στη Συρία έχει γίνει υπέρβαση όλων “των κόκκινων γραμμών”. Εκανε επίσης λόγο για διεθνή απραξία .

`Εκκληση να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα απηύθυναν επίσης σήμερα Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Αμνηστία.