Γ.Ομήρου: Απόλυτα κατανοητές οι διαμαρτυρίες του λαού για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Είναι απόλυτα κατανοητές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των φορολογουμένων για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε τις αρχές να καταθέσουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να δίνεται πλήρης πληροφόρηση στους πολίτες και να υπάρχουν διαδικασίες γρήγορης διόρθωσης τυχόν λαθών.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε διότι ήταν προϋπόθεση για αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το Eurogroup, με την προοπτική να αναπροσαρμοστεί όταν επικαιροποιηθεί το μητρώο με τις ακίνητες περιουσίες.

«Κάτι τέτοιο δεν έγινε και το ΤΕΠ προχώρησε στην επιβολή φορολογιών με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι υπολογισμοί για τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη φορολογία έγιναν με βάση τα παλαιότερα στοιχεία».

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροποποίηση για περιουσίες μέχρι €5.000, να καταθέσει στη Βουλή τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία που καταδεικνύουν τον αριθμό ιδιοκτητών και την αξία ακίνητης ιδιοκτησίας ανά κλίμακα, καθώς και τα συνολικά προϋπολογιζόμενα έσοδα. Κι αυτό γιατί με την επέκταση της φορολογικής βάσης μετά την επικαιροποίηση του μητρώου, αναμενόταν να υπάρξει διαφοροποίηση στους φορολογικούς συντελεστές», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία θα δώσουν τη δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν στην αναδιαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας, εκεί που τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα των φορολογουμένων, ο κ. Ομήρου είπε ότι η πληροφόρηση που δόθηκε στους φορολογούμενους ήταν ελλιπής και στην επιστολή του ΤΕΠ αναγραφόταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, χωρίς να παρουσιάζεται λίστα με τις περιουσίες αναλυτικά και τις αξίες τους.

«Η αναλυτική παρουσίαση των ακινήτων θα μείωνε την ταλαιπωρία και τη δυσφορία τόσο των φορολογούμενων όσο και των λειτουργών του ΤΕΠ και του Κτηματολογίου», είπε ο κ. Ομήρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το Κίνημα του μέσα από τη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας θα μελετήσει την αναλυτική κατάσταση που καλεί τις δημόσιες αρχές να καταθέσουν, « με σκοπό τη διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της νομοθεσίας και τη συμπερίληψη ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να δίνεται πλήρης πληροφόρηση στους πολίτες και να υπάρχουν διαδικασίες γρήγορης διόρθωσης τυχόν λαθών».