Επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ανακοίνωση της ενημερώνει, με εγκύκλιο, τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, τις Εταιρείες Διαχείρισης και τις Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (‘οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί’) για τη δημοσίευση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 208/2014 του Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου 2014 σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία (‘ο Κανονισμός’).

Δυνάμει του Κανονισμού, με ισχύ από τις 6 Μαρτίου 2014, αναφέρει η ανακοίνωση, όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην άμεση δέσμευση των χρηματοοικονομικών πόρων και κεφαλαίων που ανήκουν σε οποιονδήποτε, από τα αναφερόμενα στο Παράρτημα I του Κανονισμού, πρόσωπα.

Συνεπώς, προστίθεται, η Επιτροπή καλεί όλους τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς όπως εξετάσουν άμεσα κατά πόσο κάποιο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο Παράρτημα I του Κανονισμού είναι πελάτης του και εάν ναι, όπως προχωρήσουν άμεσα στη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων που φυλάσσουν, κρατούν ή/και διαχειρίζονται για λογαριασμό τους

Στη συνέχεια,” καλούνται ΟΛΟΙ οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί όπως ενημερώσουν την Επιτροπή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, κατά πόσο έχουν τέτοιους πελάτες ή όχι. Εάν ναι, να δηλωθούν τα ονόματα των προσώπων αυτών, το είδος του περιουσιακού στοιχείου που έχει δεσμευτεί (π.χ. μετρητά, χρηματοοικονομικά μέσα), καθώς και η συνολική αξία αυτών”, καταλήγει η ανακοίνωση.