Επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια στο χαμένο Boeing της Μαλαισίας

Μυστήριο επικρατεί με τη λίστα επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 227 επιβάτες και 12μελές. Συγκεκριμένα σε αυτή εμφανίζονται ως επιβαίνοντες ένας Αυστριακός και ένας Ιταλός αλλά σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ουδείς εκ των δύο επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος.

Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι μεταξύ των επιβατών βρίσκονται 153 Κινέζοι-ανάμεσά τους και ένα παιδί- 38 Μαλαίοι, 12 Ινδονήσιοι, 6 Αυστραλοί, 4 Αμερικανοί (και ένα παιδί), 3 Γάλλοι, 2 Νεοζηλανδοί, 2 Ουκρανοί και 2 Καναδοί, ένας Ρώσος, ένας Ιταλός, ένας Ταϊβανέζος, ένας Ολλανδός και ένας Αυστριακός.

Στην περίπτωση του Αυστριακού και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ΥΠΕΞ διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο που εμφανιζόταν ως επιβάτης της συγκεκριμένης πτήσης επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκεται στο σπίτι του, ενώ το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν από δύο χρόνια στην Ταϊλάνδη.

Ένας ακόμη επιβάτης που εμφανίζεται στη λίστα, ιταλικής αυτή τη φορά καταγωγής επίσης δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο Boeing και σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere Della Sera το διαβατήριο του είχε κλαπεί τον περασμένο Αύγουστο επίσης στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε το θέμα σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αυστριακού: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν δύο τέτοια περιστατικά στο ίδιο αεροπλάνο».

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας απάντησε ότι «κοιτάζουμε όλες τις πιθανότητες, αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε αναφορές».

Στο μεταξύ βιετναμέζικα αεροσκάφη διάσωσης εντόπισαν μεγάλες πετρελαικηλίδες και μία στήλη καπνού κοντά στις ακτές του Βιετνάμ αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτά συνδέονται με το Μπόινγκ 777-200ER της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες το οποίο αγνοείται, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών.

“Αεροσκάφη διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισαν δύο πετρελαιοκηλίδες και μία στήλη καπνού στην περιοχή που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Το Τσου, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προέρχονται από το μαλαισιανό αεροπλάνο”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Φαμ Κουί Τιού, υφυπουργός Μεταφορών.

“Στείλαμε δύο σκάφη του Λιμενικού και δύο στρατιωτικά πλοία στην περιοχή για να το αποσαφηνίσουν, το καθένα επανδρωμένο με πρίπου 20 άτομα. Οι πετρελαιοκηλίδες είναι μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων. Τα σκάφη αυτά θα βρίσκονται στην περιοχή σε περίπου τρεις με τέσσερις ώρες”, είπε ο ίδιος.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, θα πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με Μπόινγκ από τότε που τέθηκε σε κυκλοφορία αυτός ο τύπος αεροσκάφους πριν από 19 χρόνια.

Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το αεροσκάφος συνετρίβη. Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου κι ενδεχομένως να έχει προσγειωθεί στο Νάνμινγκ της νότιας Κίνας.