Επείγουσα προειδοποίηση της Google για τα Android – Τα σημάδια ότι σας παρακολουθούν..!

Η Google εξέδωσε μία επείγουσα προειδοποίηση που αφορά εκατομμύρια χρήστες Android για ζήτημα ασφαλείας. Ο κολοσσός του ίντερνετ ενημερώνει όταν οι εφαρμογές ενδέχεται να τους κατασκοπεύουν. Όπως είχε γίνει και με τις 8 εφαρμογές που ήταν ύποπτες για ιούς. Η νέα δυνατότητα ειδοποιεί τους χρήστες όταν έχει ενεργοποιηθεί το μικρόφωνο ή η κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου.

Είναι πολύ παρόμοιο με μια προειδοποίηση που υπάρχει ήδη στα iPhone της Apple. Η λειτουργία Google προστέθηκε στα τηλέφωνα στην πιο πρόσφατη ενημέρωση Android 12. Επομένως, εάν δεν το έχετε, δεν θα μπορείτε να το δείτε.

Η νέα ένδειξη εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Θα δείτε ένα εικονίδιο κάμερας ή μικροφώνου όταν μια εφαρμογή επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση.

Ωστόσο η νέα αναβάθμιση σε Android 12 εμποδίζει τις εφαρμογές να ακούν κρυφά ή ακόμα και να παρακολουθούν μέσω της κάμεράς σας.


Ο χρήστης μπορεί να τσεκάρει το αρχείο παρακολουθήσεών του
Μπορείτε επίσης να δείτε ένα κυλιόμενο αρχείο καταγραφής του ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία σας και πότε.

Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο νέο Πίνακα ελέγχου απορρήτου στις Ρυθμίσεις.

Είναι επίσης δυνατή η πλήρης απενεργοποίηση του μικροφώνου και της κάμερας σε ολόκληρο το τηλέφωνο στις Γρήγορες ρυθμίσεις σας.

Αξίζει να θυμάστε ότι η εμφάνιση ενός εικονιδίου δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι κακό.

Μερικές φορές μια εφαρμογή χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιεί την κάμερά σας, όπως για παράδειγμα το Instagram.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι η κάμερά σας χρησιμοποιείται από μια περίεργη εφαρμογή, μπορεί να σημαίνει ότι σας κατασκοπεύουν.

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο έχουν αποκαλύψει αμέτρητες εφαρμογές που έχουν ακατάλληλη πρόσβαση στην κάμερα σε τηλέφωνα Android.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι συμβαίνει, θα πρέπει να ελέγξετε τα δικαιώματα της εφαρμογής στις Ρυθμίσεις.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρνηθείτε την πρόσβαση συγκεκριμένων εφαρμογών στο μικρόφωνο ή την κάμερά σας.

Και αν ανησυχείτε πραγματικά, μπορείτε απλώς να διαγράψετε την εφαρμογή εντελώς.