Πρίγκιπας Χάρι: «Παραιτηθείτε, αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας»… φωτιά στα social media

Βόμβα μεγατόνων η δήλωση του «αντάρτη» των βρετανικών ανακτόρων, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος συμβούλευσε όσους δεν αισθάνονται χαρά και ικανοποίηση στο χώρο εργασίας τους να παραιτηθούν, λέγοντας ότι προέχει η ψυχική υγεία.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό «Fast Company», ο δευτερότοκος υιός του διαδόχου του βρετανικού θρόνου υποστήριξε ότι, είναι σημαντικό για τους όσους εργάζονται σε δουλειές που δεν τους ικανοποιούν και δεν τους προσφέρουν ευτυχία, να αποχωρήσουν βάζοντας πάνω απ΄όλα την ψυχική τους υγεία.

Ο Δούκας του Σάσεξ και η σύζυγός του, Μέγκαν Μάρκλ, αποφάσισαν να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» με τα βρετανικά Ανάκτορα τον Φεβρουάριο και αποσύρθηκαν από τα βασικά τους καθήκοντα ως ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Όπως ο ίδιος έλαβε την απόφαση να μετακομίσει μακριά από το Παλάτι χάνοντας πολλά οικονομικά προνόμια, έτσι καλεί όσους δεν αντέχουν το εργασιακό τους περιβάλλον, να αποχωρήσουν από την δουλειά για να μην βλάψουν τη ψυχική τους υγεία.

Όπως τόνισε, οι παραιτήσεις από τον χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι όλες κακές. «Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι ότι με την αυτογνωσία έρχεται η ανάγκη για αλλαγή», τόνισε ο 37χρονος κοκκινομάλλης πρίγκιπας, προωθώντας παράλληλα την startup εταιρεία του «BetterUp» που εστιάζει στην ψυχική υγεία και εδρεύει στην Καλιφόρνια.

«Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε δουλειές που δεν τους χαροποιούν», υποστήριξε προσθέτοντας ότι, «όσοι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid, αποτελούν έμπνευση για μία τόσο αναγκαία πολιτιστική αλλαγή». «Είμαστε μόλις στην αρχή της αφύπνισης της ψυχικής υγείας», είπε.

«Αυτό το έργο δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικό γιατί οι άνθρωποι τελικά δίνουν προσοχή σε αυτό και ένα μεγάλο συστατικό αυτής της αποστολής είναι η οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης και η συνέχιση της πρωτοπορίας στη συζήτηση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Χάρι προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα στους χρήστες με το Twitter να παίρνει φωτιά, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος. Υπήρξαν χρήστες που έσπευσαν να τον επαινέσουν για την άποψή του ότι η ψυχική υγεία πρέπει να μπαίνει πάνω από την εργασία ενώ άλλοι έσπευσαν να του κουνήσουν το δάκτυλο λέγοντας ότι είναι ένας προνομιούχος άνθρωπος κι ότι ζει πλουσιοπάροχα. «Είναι καλό να σταματάς οτιδήποτε επηρεάζει την ψυχική σου υγεία», γράφει ένας χρήστης. «Καλά τα λέει ο πρίγκιπας Χάρι. Πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα μερικές φορές και αυτό σημαίνει να φεύγεις από τη δουλειά», συμφώνησε ένας δεύτερος χρήστης. «Συμφωνώ απόλυτα. Το καλύτερο είναι να απομακρύνεσαι από την τοξικότητα κι ένα περιβάλλον που δεν μπορείς να ελέγξεις και να αντισταθείς κάνοντας την αλλαγή. Η Μοναρχία είναι ένα παράδειγμα», πρόσθεσε τρίτος χρήστης.

Την ώρα που πολλοί του πλέκουν το εγκώμιο που επιλέγει να βάλει την ψυχική υγεία πάνω από την εργασία, υπάρχουν αυτοί που τον επικρίνουν έντονα επισημαίνοντας ότι μιλάει από προνομιακή θέση και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, o πρίγκιπας Χάρι δέχθηκε πυρά από χρήστες αφού συμβούλευσε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σχετικά με τη θέση του στην startup εταιρεία «BetterUp».

Επέκριναν την «αφύπνιση» του πρίγκιπα καθώς, όπως γράφουν, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους αν και δεν νιώθουν χαρά από αυτήν. Υπενθυμίζοντάς του ότι, μπορεί να έχασε τα βασιλικά προνόμια, ωστόσο εξακολουθεί να ζει πλουσιοπάροχα σε μια έπαυλη 14 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μοντεσίτο. Σε ότι αφορά την οικονομική άνεση του ζεύγος Σάσεξ, υποστήριξαν ότι συνήψε συμφωνία, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με το Spotify και ένα συμβόλαιο 150 εκατομμυρίων δολαρίων με το Netflix.

«Ο πρίγκιπας Χάρι λέει ότι θα πρέπει όλοι να αφήσουμε τις δουλειές μας αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Τι γίνεται με τους αχθοφόρους, τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, γυναίκες και άνδρες που είναι ευγνώμονες που έχουν δουλειά; #princeharry UR, Ο Χάρι είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν έχει καμία επαφή με πραγματικούς καθημερινούς ανθρώπους της εργατικής τάξης…», έγραψε στο Twitter ο χρήστης @ducchessfake007.

«Ο πολυεκατομμυριούχος πρίγκιπας Χάρι, που δεν κράτησε ποτέ μια σωστή δουλειά στη ζωή του και δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχεί για την πληρωμή λογαριασμών, υποστηρίζει ότι η παραίτηση από τη δουλειά φέρνει χαρά και είναι πραγματικά καλή για την αυτογνωσία μας»…. έγραψε στο Twitter η χρήστης @helen_spirit1.

«Δυστυχώς, για έναν μέσο άνθρωπο, ειδικά για εκείνον που ζει από το μεροκάματο, κάποιον που δεν έχει καταπίστευμα …είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η χαρά δεν είναι πάντα ο στόχος, αλλά το να πληρώνεσαι και να φροντίζεις την οικογένεια», έγραψε στο Twitter ο χρήστης @Tissework.

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Χάρι στο αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που δημοσκόπηση σε δείγμα 6 χιλιάδων εργαζομένων δείχνει ότι, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να αλλάξουν δουλειά καθώς, εν μέσω πανδημίας, ένιωσαν εξαντλημένοι.

Με βάση τα πορίσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας «Randstad UK», το 69% των υπαλλήλων δηλώνουν σίγουροι ότι θα μετακομίσουν σε νέα δουλειά τους επόμενους μήνες, ενώ το 24% σχεδιάζει να αλλάξει δουλειά σε τρεις έως έξι μήνες.