Επίθεση σε φυλακή εν μέσω τεταμένου κλίματος στη Βρετανία

Με σοβαρά τραύματα νοσηλεύεται Βρετανός δεσμοφύλακας που υπέστη επίθεση μεταξύ άλλων με μαχαίρια από τρεις φανατικούς ισλαμιστές κρατούμενους στις υψίστης ασφαλείας φυλακές του Φουλ Σάτον, στη βορειοανατολική Αγγλία.

Επικαλούμενη ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας η εφημερίδα Σαν αναφέρει πως η επίθεση φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από την άγρια δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Γούλιτς την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, η διεύθυνση των φυλακών θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του περιστατικού μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως ο δεσμοφύλακας κρατήθηκε όμηρος επί τέσσερις ώρες από τους τρεις κρατούμενους. Δύο εξ αυτών φέρονται να είναι ισλαμιστές βαρυποινίτες και ο τρίτος ένας κατάδικος που ασπάστηκε το Ισλάμ ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, στην οποία καταλήγουν πολλοί μουσουλμάνοι κατάδικοι που θεωρείται ότι έχουν εξτρεμιστική συμπεριφορά και διασυνδέσεις.

Μία ακόμα γυναίκα δεσμοφύλακας πιστεύεται ότι έχει τραυματιστεί ελαφρύτερα, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της, όπως και η ζωή του συναδέλφου της.

Εν τω μεταξύ οι αρχές πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τη δέκατη σύλληψη σε σχέση με τη δολοφονία του Λι Ρίγκμπι. Από την Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί δέκα επιθέσεις σε μουσουλμανικά τεμένη ανά τη χώρα, ενώ επίσης τη Δευτέρα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές στο κέντρο του Λονδίνου μεταξύ μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Αγγλική Λίγκα Άμυνας (EDL) και μελών αντιφασιστικής πορείας.

Εξάλλου, η οργάνωση αρωγής Help for Heroes της οποίας φανέλα φορούσε το θύμα της επίθεσης στου Γούλιτς, ανακοίνωσε ότι δε θα δεχθεί δωρεά από τον ηγέτη της EDL. Η οργάνωση που στηρίζει νυν και πρώην στρατιώτες έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες λίρες σε δωρεές την τελευταία εβδομάδα.