ΑΗΚ: Η απόφαση της μείωσης του ρεύματος εναπόκειται στη κυβέρνηση

Η Βουλή ζήτησε σήμερα για ακόμη μια φορά την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με αφορμή και τα στοιχεία της Eurostat με βάση τα οποία ο Κύπριος πολίτης πληρώνει πιο ακριβό ρεύμα από ότι οι υπόλοιποι πολίτες χωρών της ΕΕ.

Η ΑΗΚ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει την δυνατότητα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλότερο κόστος ,απάντησε ο Εκπρόσωπος της Αρχής Κώστας Γαβριηλίδης στις επικρίσεις που διατύπωσαν νωρίτερα οι Βουλευτές.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί πετρέλαιο και παράγωγά του και δυστυχώς έχει καταστεί δέσμια του πετρελαίου λόγω των διαχρονικά λανθασμένων όπως είπε χειρισμών της πολιτείας. Είπε ότι δεν είναι δυνατό να ζητάμε να εξευρεθεί τρόπος μείωσης της τιμής του ρεύματος ενώ την ευθύνη για την έλευση εναλλακτικού καυσίμου την έχει αναλάβει η πολιτεία.

Ο Εκπρόσωπος της ΑΗΚ είπε ότι η Αρχή έχει κάνει πολλά για μείωση των ελαστικών της δαπανών και αυτό έχει φανεί ενώ για τις επικρίσεις για αποκοπή της παροχής σε όσους δεν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ΑΗΚ επιδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο και κάνει ευκολίες πληρωμής όμως για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού το κράτος είναι αυτό που πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί ειδικά το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι τα στοιχεία της Eurostat για το ρεύμα είναι καταπέλτης και πρόκληση για την πατρίδα μας και καταδεικνύουν ότι ένα βασικό αγαθό οι Κύπριοι το απολαμβάνουν κατά 50% πιο αυξημένα από το μέσο όρο της ΕΕ. Σημείωσε ακόμη ότι η τιμή γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η ΑΗΚ είναι ένας οργανισμός που στήριξε την Κύπρο και  την οικονομία και πρέπει και το κράτος να την στηρίξει, παραδέχθηκε όμως ότι η Αρχή πρέπει να βρει τρόπους περαιτέρω μείωσης της τιμής. Είπε ακόμη ότι η αποκοπή στις συνδέσεις πρέπει να γίνεται σε ακραίες περιπτώσεις και όχι μαζικά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ ‘Αγγελος Βότσης είπε ότι τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι μείωσης της τιμής του ρεύματος και ότι οι τελευταίες μειώσεις δεν ήταν αρκετές.

Είπε ακόμη ότι θα συγκληθεί συνεδρίαση της επιτροπής για συζήτηση του θέματος σε συνεργασία με την ΑΗΚ και άλλους εμπλεκόμενους προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Σε περιόδους κρίσης η  ΑΗΚ και η πολιτεία έχουν την υποχρέωση να εξεύρουν τρόπους για μείωση της τιμής του ρεύματος διαφορετικά ο Κύπριος πολίτης θα συνεχίσει να αδυνατεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του και θα συνεχίζονται οι αποκοπές στην παροχή ρεύματος, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.