Θύελλα αντιδράσεων για τις γενοκτονίες

Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις που επρόκειτο να προκαλέσει η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 38 βουλευτές της Ν.Δ.  ζητούν την εξομοίωση στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η μη τήρηση αυτού, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, θα ισοδυναμεί με την άρνηση της γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής και αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων.

Απαντώντας στις αντιδράσεις αυτές, ο υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συντάκτες της επιστολής επισημαίνοντας: «Κατά την προ μηνών επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δήλωσα κατηγορηματικά ότι η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό. Άλλωστε και οι ίδιοι οι συνάδελφοι στη σχετική επιστολή τους προς τον κ. Πρωθυπουργό, αναφέρονται στην ανωτέρω τοποθέτηση -δέσμευσή μου».

Παρά ωστόσο την προσπάθεια του κου Αθανασίου να κατευνάσει τα πνεύματα, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από ότι όλα δείχνουν, το ζήτημα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα αποτελέσει πραγματικό “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του αντιρατσιστικού νόμου από το Β’ θερινό και τη συζήτησή του από την Ολομέλεια του Σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε μετά τις δηλώσεις του κου Αθανασίου,  «κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη συνείδησή του και την ιστορία».  Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ερώτηση που έθεσαν εχθές στη Βουλή στον κο Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης. Οι δύο βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις για ποιό λόγο δεν χρησιμοποιείται ρητά στο εν λόγω νομοσχέδιο η φράση “Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Στον αντίποδα ωστόσο της άποψης των 38 βουλευτών που επισημαίνουν την αναγκαιότητα ποινικοποίησης της άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έρχονται οι πρόσφατες δηλώσεις της ΔΗΜΑΡ η οποία διά του εκπροσώπου Τύπου της, κου Χρήστου Μαχαίρα κάνει λόγο για μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος της γενοκτονίας των Ποντίων. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Μαχαίρας ανέφερε πως «Στη χώρα μας πρόβλημα άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων δεν υπάρχει. Υπάρχει, αντιθέτως, το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της έκρηξης ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών από το χώρο που αρνείται το ολοκαύτωμα και επενδύει στον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε. Δεν το γνωρίζουν οι 38 βουλευτές της ΝΔ; Το γνωρίζουν, αλλά με τη στάση τους μας πείθουν ότι θέλουν να κολακέψουν συγκεκριμένες μερίδες του εκλογικού σώματος»

Ελπίδα όλων μας είναι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες να πρυτανεύσει η λογική και να επιβεβαιωθεί ο υπουργός δικαιοσύνης στις δεσμεύσεις του.  Όσο για το ότι σε αυτήν την χώρα κάποιοι ενοχλούνται αφόρητα κάθε φορά που τίθεται ένα εθνικό ζήτημα επί τάπητος είναι άλλο θέμα…