Ενώπιον της ολομέλειας οι τροπολογίες για τους κανονισμούς των εκποιήσεων

Κατατίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που δίνει το δικαίωμα σε οφειλέτη του οποίου το ακίνητο εκποιείται ή σε συγγενή του πρώτου βαθμού να υιοθετήσει την τελευταία τιμή του πλειστηριασμού, ώστε να ανακτήσει το ακίνητό του.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι εάν η κατοικία κάποιου βγει σε πλειστηριασμό και στον πλειστηριασμό αντί το χρέος του προς την τράπεζα, που είναι π.χ. 120 χιλ., κλείσει η τελευταία τιμή στις 100 χιλ. θα έχει δικαίωμα ο ίδιος ή πρώτου βαθμού συγγενής να υιοθετήσει αυτή την τιμή.

Αν μένει υπόλοιπο, η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει ότι για δύο χρόνια δεν θα δικαιούται η τράπεζα να ενεργήσει με οποιονδήποτε τρόπο παράνομα ή με Memo στην ιδιοκτησία του είτε άλλως πως. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία, είπε, στον οποιονδήποτε φτάσει στο σημείο εκποίησης της κατοικίας του να την διεκδικήσει. Πρόσθεσε ότι αντί η τράπεζα να χάσει το υπόλοιπο ή να τρέχει με άλλες διαδικασίες με την τροπολογία θα του δώσει περιθώριο δύο χρόνια να ξοφλήσει και το υπόλοιπο που μένει μετά τον πλειστηριασμό, χωρίς να δικαιούται η τράπεζα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο πάνω στην περιουσία του.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε επίσης τροπολογία στους κανονισμούς, η οποία αίρει την απαγόρευση της συμμετοχής του οφειλέτη στον πλειστηριασμό, καθώς και άλλη τροπολογία, ώστε οποιαδήποτε έξοδα διαδικασίας πλειστηριασμού να μην επιβαρύνουν τον οφειλέτη.

«Θα ήταν εντελώς αχρείαστο να βγάζεις σε πλειστηριασμό την περιουσία σου και να σε επιβαρύνει και με τα έξοδα του πλειστηριασμού», είπε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι αναφορικά με τους κανονισμούς για τις εκποιήσεις το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα καταθέσει τροπολογία στο βασικό νόμο στο άρθρο 44 με το οποίο εκτός από τους δανειολήπτες και αυτούς που κάνουν την εκποίηση και τους συγγενείς τους μέχρι τετάρτου βαθμού, θα αποκλείεται από το δικαίωμα να διεκδικήσει το ακίνητο και αυτός που κάνει την εκτίμηση για την αξία του ακινήτου και οι συγγενείς του μέχρι τέταρτου βαθμού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι μόνο εάν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες και οι προτάσεις νόμου των Οικολόγων και του ΑΚΕΛ θα ψηφίσουν οι Οικολόγοι τους κανονισμούς για τους πλειστηριασμούς.

Ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι θα δοθεί μάχη σε σχέση με το νόμο για τους πλειστηριασμούς. Οι προτάσεις που καταθέσαν οι Οικολόγοι με το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, εξανθρωπίζουν αυτήν τη θλιβερή κατάσταση των πλειστηριασμών των ακίνητων περιουσιών κακόμοιρων ενυπόθηκων δανειστών. Θέλουμε, πρόσθεσε, να αποφύγουμε τις καθημερινές δημοπρασίες και πλειστηριασμούς. Οι Κανονισμοί, πρόσθεσε, αυτό προνοούν. Εντατικοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμού και δημοπρασίας περιουσιών. Είπε ότι αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες και οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν μαζί με το ΑΚΕΛ, θα καταψηφίσουν το νόμο.