Ο Σερντάρ Ντεκτάς παραιτήθηκε από τη “κυβέρνηση”

Ο πρόεδρος του “συγκυβερνώντος” Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του “αναπληρωτή πρωθυπουργού” και μέλους της “κυβέρνησης”.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία παρουσία των “υπουργών”, “βουλευτών” και της κεντρικής επιτροπής του ΔΚ, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είναι πολύ μακριά από την “κυβέρνηση” που ονειρεύτηκαν να έχουν και οι αποδόσεις της οποίας απέχουν από τις προσδοκίες του κόσμου. “Υπάρχει μια πραγματικότητα, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι”. Η κακή διοίκηση του ψευδοκράτους, είπε, το έχει φέρει σε αυτό το σημείο και γι` αυτό ένοχοι είναι οι πολιτικοί, κατηγορώντας την επιτροπή βοήθειας της τουρκικής “πρεσβείας” στα κατεχόμενα ότι λειτουργεί παράλληλα με την “κυβέρνηση”.

Αυτό που πρέπει να γίνεται, είπε, είναι η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία να καλύπτει τις εναπομείνασες ανάγκες των Τ/κ, προσθέτοντας ότι η επιτροπή βοήθειας χαλά τις σχέσεις των Τ/κ με την Τουρκία. Μέσα σε αυτά τα προβλήματα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει νόημα να είσαι μέλος της εξουσίας και γι αυτό σήμερα ο ίδιος παρέδωσε τα καθήκοντά του.

Στη θέση του θα διοριστεί άλλος, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΚ δεν αποχωρεί από την “κυβέρνηση”, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να καταρρεύσει και διασυνδέοντας τη συνέχιση της “συγκυβέρνησης” με το εκλογικό συνέδριο του ΡΤΚ εντός Ιουνίου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στα κατεχόμενα ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως ήλθε ο καιρός να γίνουν βήματα για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα.

Για τις σχέσεις ψευδοκράτους – Τουρκίας ανέφερε πως υπό τις περιστάσεις χωρίς την οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα κανένα από τα προγράμματα που υλοποιούνται στο ψευδοκράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ενώ και η ποιότητα ζωής, χωρίς τη βοήθεια αυτή, θα επηρεαστεί δυσμενώς.

Πρόσθεσε ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει η υπογραφή λεγόμενου μνημονίου οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετό μέτρο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα για να χρησιμοποιείται η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία για τις ανάγκες των Τ/κ και όπως επίσης να δημιουργηθεί η δομή για να μπορέσει το ψευδοκράτος να σταθεί στα πόδια του.

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το να οδηγηθούν στα κατεχόμενα σε πρόωρες “εκλογές” πριν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο λεγόμενο εκλογικό νόμο σημαίνει μη σεβασμό στη δημοκρατική βούληση των Τ/κ, ενώ και τα προβλήματα στην πολιτική ζωή στα κατεχόμενα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.

Για τα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι ο ίδιος θα επικεντρωθεί στο όραμα και την αναγέννηση της πολιτικής αυτής παράταξης.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο μαυσωλείο του πατέρα του και επί μακρόν ηγέτη των Τ/κ, λέγοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ανέγερση του προκάλεσε δυσφορία στους Τ/κ, ενώ είπε ότι η οικογένεια δεν ήταν ευχαριστημένη με τον νικητή του διαγωνισμού εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του μαυσωλείου που περιλάμβανε η νικητήρια πρόταση.