Ελληνικό ενδιαφέρον για δίκη των νεοναζί στη Γερμανία

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις και την επικείμενη έναρξη της δίκης στις 17 Απριλίου για την υπόθεση δολοφονιών από τη νεοναζιστική οργάνωση NSU, ένα από τα θύματα της οποίας ήταν Έλληνας.  Παράλληλα  Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σε σχετική ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι βρίσκεται  σε επαφή μέσω εκπροσώπων των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της χώρας και με τους συγγενείς των θυμάτων .

Σημείωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών στη Γερμανία «συμμετείχαν αυτονόητα», σε όλες τις εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Αναφερόμενος στην επικριθείσα, από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Γερμανία, διαδικασία παρακολούθησης της δίκης από τα Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, με σεβασμό στην ανεξαρτησία της γερμανικής δικαιοσύνης, ότι «θα υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση, τόσο της γερμανικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «τα εγκλήματα αυτά, που εκπορεύονται από ρατσιστική και ναζιστική ιδεολογία σόκαραν την ελληνική κοινή γνώμη. Η αρρωστημένη νοοτροπία, που τροφοδοτεί τέτοιες πράξεις, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Για το λόγο αυτό είναι μείζονος σημασίας να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, με διαφάνεια, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους δράστες των στυγερών εγκλημάτων», ανέφερε.