Ελληνική τράπεζα:Ζημιά 95,5 εκ. ευρώ για το εξάμηνο

Η Ελληνική Τράπεζα, ανακοίνωσε σήμερα ζημιά σε σύγκριση με ζημία €95,5 εκατομμυρίων, μετά τη φορολογία, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, €46,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2014, παρουσίασε κέρδος από συνήθεις εργασίες πριν τις προβλέψεις ύψους €87,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 46%, σε σύγκριση με €59,6 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω κυρίως της αύξησης των καθαρών εσόδων.

Το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να επηρεάζει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων ανέρχονται σε €194,0 εκατ., σημειώνοντας αύξηση ύψους €99,4 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 105%.

Η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει ότι οι στρατηγικοί της στόχοι συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, ενώ σημαντικός στρατηγικός της στόχος είναι επίσης η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της τράπεζας σε σχέση με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014 και ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1 ratio) της Τράπεζας και του Ομίλου κάτω από 8%, ΜΑΚ 1 συνολικής αξίας περίπου €15 εκατ. μετατρέπονται κατ’ αναλογία σε μετοχές. Η τιμή υποχρεωτικής μετατροπής των ΜΑΚ 1 σε μετοχές διαμορφώθηκε σε €0,10.

Μετά την πιο πάνω μετατροπή των ΜΑΚ 1, οι Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου και της Τράπεζας στις 30 Ιουνίου 2014 διαμορφώνονται σε 12,3%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 11,2% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 8,0%, σύμφωνα με τη Νέα Νομοθεσία και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις σχετικές εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με βάση τον Πυλώνα 1.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τόκους που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, στις 30 Ιουνίου 2014, ανήλθαν σε €1.056,8 εκατ. (Δεκέμβριος 2013: €830,2 εκατ.) και αποτελούν το 24,0% των συνολικών μεικτών χορηγήσεων (Δεκέμβριος 2013: 18,9%).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου ανέρχονται σε €105,6 εκατ. σε σύγκριση με €84,2 εκατ. για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013, σημειώνοντας αύξηση 25%. Η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη στη σημαντική μείωση των εξόδων από τόκους κατά 47%, παρά τη μείωση των εσόδων από τόκους κατά 9%.

Τα έξοδα προσωπικού παρουσιάζουν μείωση 21% (€9,7 εκατ.), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις συνολικές λειτουργικές δαπάνες να παρουσιάζουν μείωση 9%. Στις 30 Ιουνίου του 2014 ο αριθμός των ατόμων που εργοδοτούσε ο Όμιλος ήταν 1.375 (Ιούνιος 2013: 1.558 άτομα) και η Τράπεζα 1.264 (Ιούνιος 2013: 1.409 άτομα).

Οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες στην Κύπρο παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2013 και ανέρχονται σε €4,4 δισ.. Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα €5,9 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 6% από το Δεκέμβριο του 2013.

Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις του Ομίλου ανέρχεται στο 57,2%, με μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μη άντληση ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας και χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Ο δείκτης των μεικτών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ανήλθε στο 53,0% (Δεκέμβριος 2013: 45,7%). Ο δείκτης των συνολικών προβλέψεων για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στο σύνολο των μεικτών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε σε 45,3% (Δεκέμβριος 2013: 41,4%).

Σε γραπτή δήλωση της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου διαβεβαιώνει ότι “η Ελληνική Τράπεζα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και οι σκόπελοι της οικονομικής κρίσης θα ξεπεραστούν, φέρνοντας καλύτερες μέρες για όλους”.

Αναφέρει ότι στη διάρκεια της δεύτερης τριμηνίας του 2014, η τράπεζα έχει “ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της με άνετη ρευστότητα και βελτιωμένο δείκτη των προβλέψεων για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στο σύνολο των μεικτών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων”.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, “οι καταθέσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 6% σε σύγκριση με το τέλος του 2013, επιπρόσθετη ένδειξη του δυνατού ονόματος της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 57% είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη”.

Αναφέρει επίσης ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης και τις προσκείμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ, “μελετούμε σχέδια με θέματα κεφαλαίου και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αναθέσει στον οίκο Rothschild την αξιολόγηση του θέματος”.

Επίσης, σημειώνει ότι η Ελληνική ασχολείται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια “με υπεύθυνο τρόπο δείχνοντας όμως και μέγιστη ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, χωρίς όμως συμβιβασμούς στο καθήκον μας προς τους καταθέτες και μετόχους μας”.