Ομήρου:Στόχος της Τουρκίας η ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου,  σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν Μορφίτες άριστοι απόφοιτοι και αφυπηρετούντες Μορφίτες εκπαιδευτικοί, που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου δήλωσε ότι στα σαράντα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα στην Κύπρο, η Τουρκία αδιάλλακτη και απειλητική παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, στοχεύοντας σε μια μελλοντική ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού μας.

Πρόσθεσε επίσης  πως είναι επιτακτική ανάγκη οι νέοι μας, το μέλλον και η ελπίδα της πατρίδας, να γνωρίζουν την ιστορία, να διατηρήσουν αλώβητη την εθνική συνείδηση και να σταθούν εμπόδιο στους ανίερους σχεδιασμούς του Αττίλα. “Πέρα από αυτό είναι χρέος όλων μας να μην επαναπαυθούμε και να μην καταθέσουμε τα όπλα, αλλά με αδιάλειπτη αγωνιστικότητα να σταθούμε εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Δεν θα καθυποταχτούμε και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι ελεύθερα σκεπτόμενοι συμπατριώτες μας για ένα καλύτερο αύριο”, είπε επίσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η αξία της βράβευσης είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού οι νέοι αυτοί δεν φοίτησαν και δεν διακρίθηκαν στο γενέθλιο χώρο των πατέρων τους, αλλά στην προσφυγιά.

“Κι όμως εις πείσμα των δύσκολων καιρών, έταξαν στη ζωή τους να γίνουν αντάξιοι των προσδοκιών και των ελπίδων των γονιών τους, με την αμετακίνητη πεποίθηση ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στην όμορφη πόλη τους, θα λειτουργήσουν πανηγυρικά τις εκκλησίες τους, θα ορθώσουν τους πεσμένους ανδριάντες των ηρώων και πνευματικών ανθρώπων του τόπου τους και θα αναστήσουν τα περιβόλια τους”, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως εκδηλώσεις σαν τη σημερινή καταδεικνύουν τον πόθο της κοινωνίας του Δήμου Μόρφου να κρατήσει άσβεστη την παράδοση, άρρηκτους τους συνεκτικούς κρίκους που συνδέουν τους ανθρώπους της κωμόπολης και ιδιαίτερα τη νέα γενιά που εμποτίζεται με την αμετάθετη επιθυμία να ζήσουν στη γη των γονιών τους και εκεί να προσφέρουν έργο δημιουργικό και πολυδύναμο.

“Σαράντα χρόνια από το φοβερό δίδυμο έγκλημα του 1974. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την πιο δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση ολόκληρης της κατεχόμενης γης μας”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής .

Ανέφερε πως “το έργο μας είναι η συντήρηση της μνήμης, οι μορφοποιητικές εκείνες διαδικασίες που θα εξαναγκάσουν τους εισβολείς να αναθεωρήσουν την άτεγκτη στάση τους και να σεβαστούν τη βούληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για μια ειρηνική συμβίωση και μια ελεύθερη και ενιαία Κύπρο”.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έλθει η ώρα που θα μυρίσουμε τους λεμονανθούς της Μόρφου, “γιατί ο Δήμος Μόρφου, το Συμβούλιο του και όλα τα οργανωμένα σύνολα που στελεχώνονται από Μορφίτες, έχουν πίστη για το δίκαιο του αγώνα μας. Χρέος μας να δίνουμε το παράδειγμα χωρίς λιποψυχία, χωρίς ίχνος συμβιβασμού και αδιαφορίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να καμφθούμε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να απεμπολήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η νέα γενιά είναι η μόνη, σίγουρη, η καλύτερη εγγύηση της ύπαρξης μας, μετά από ένα συνεχή και ανυπότακτο αγώνα.