Ελλάδα: Τέλος το παρκάρισμα μηχανών στα πεζοδρόμια…

Λύση στο πρόβλημα της άναρχης στάθμευσης των δικύκλων, ειδικά στα αστικά κέντρα, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ρύθμιση που ετοιμάζει για την ίδρυση και λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων (μοτοσικλέτες, ποδήλατα).

Σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, η απόφασή του θα περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των parking δικύκλων και συγκεκριμένα «τις ελάχιστες διαστάσεις, φωτισμό τη νύχτα, φύλαξη και τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. διαγραμμίσεις, όρια θέσης οχήματος και ελιγμών)».

Θα εξεταστούν, επίσης, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η κατακόρυφη ανύψωση (όροφοι ή επίπεδα), ώστε να αυξάνεται η χωρητικότητα στα parking που βρίσκονται σε μικρά οικόπεδα και η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης δικύκλων και στα parking αυτοκινήτων, εφόσον γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις».

Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων και πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει μια τέτοια επιχείρηση. Η σχετική ρύθμιση εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2020.