Αναλυτές δίνουν το καλό και το κακό σενάριο για τη λίρα μετά το Brexit

Έχουμε λοιπόν μια συμφωνία για το Brexit, τουλάχιστον μέχρι την τελική απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αυτό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη στερλίνα, η οποία διαπραγματευόταν μεταξύ 1,20 και 1,30 δολαρίων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι πιθανότητες μετατοπίστηκαν από μια ένα Brexit χωρίς συμφωνία σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μαθηματικά στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι πολύπλοκα και το πιθανό φάσμα των εκβάσεων – από μια συμφωνία μέχρι προκήρυξη εκλογών – παραμένει ευρύ. Αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα θα μπορούσε να αναγκάσει το ταλαιπωρημένο νόμισμα να ξεφύγει από οποιοδήποτε από τα δύο άκρα του πρόσφατου trading.

Οι Ven Ram, Eddie van der Walt, Laura Cooper και Richard Jones της Markets Live παρουσιάζουν τα αισιόδοξα και τα απαισιόδοξα σενάρια για τη λίρα σε έναν κόσμο μετά το Brexit.

«Ταύρος» για την αποτίμηση και το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών – Ram και Van der Walt

Εάν μια συμφωνία για το διαζύγιο περάσει από το κοινοβούλιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λίρα θα λάβει μία γενναιόδωρη ώθηση. Τα options δείχνουν ότι η στερλίνα θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο από 4%, από τα 1,29 δολάρια σήμερα σε τουλάχιστον 1,35 δολάρια εντός τριών μηνών, εάν προκύψει συμφωνία πριν από τις 31 Οκτωβρίου ή ακόμα και με μία σύντομη τεχνική επέκταση αργότερα.

Τα περισσότερα μοντέλα υποδηλώνουν ότι το νόμισμα παραμένει κάτω από την εύλογη αξία του – μερικά, όπως η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης με βάση τον παραγωγό και ο δείκτης Big Mac, υποδεικνύουν ότι είναι υποτιμημένο περισσότερο από 20%. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 17% από την κυκλική κορυφή του πριν από το δημοψήφισμα του 2016, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασφάλιστρο κινδύνου που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα του Brexit. Μια συμφωνία θα διέγραφε ένα μεγάλο μέρος αυτού του ασφαλίστρου και θα ενίσχυε άμεσα τη στερλίνα.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία δυνητικών πολιτικών αποτελεσμάτων εν όψει του Σαββάτου και τα περισσότερα είναι σε επίπεδο φημολογίας σε αυτό το σημείο. Αλλά αν υπάρξουν εθνικές εκλογές, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρότερη λίρα, εάν οι εκλογές είτε ανοίξουν το δρόμο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, είτε δώσουν μια ισχυρότερη εντολή στο Συντηρητικό Κόμμα.

Με βάση τα κοινοβουλευτικά «μαθηματικά», είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δυσκολευτεί να περάσει μια συμφωνία. Αν οι προσπάθειές του καταλήξουν σε ψήφο εμπιστοσύνης και σε εκλογές, ο Τζόνσον και οι συντηρητικοί θα βγουν στην προεκλογική εκστρατεία μετά από την άλλη μια αποτυχία να περάσουν μια συμφωνία. Καμία εκστρατεία των συντηρητικών που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει ως προτιμητέα επιλογή τη μη συμφωνία, χωρίς να υπογραμμίζει και την αποτυχία να εξασφαλίσει αποδεκτές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο δημοψήφισμα έχει ήδη κερδίσει τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και φέρνει μαζί του μία ενδεχόμενη πιθανότητα να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο μόνιμα στην ΕΕ. Αυτό θα ήταν σαφώς θετικό για το νόμισμα. Βάσει αυτής της ανάλυσης σεναρίων, η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα πρέπει να περιοριστεί σε σχέση με εκείνη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και η λίρα θα πρέπει να πάει ψηλότερα.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, ο Τζόνσον πιθανότατα θα προκηρύξει εκλογές για να εδραιώσει τη θέση του. Αν και τα εκλογικά μαθηματικά είναι δύσκολο να αναλυθούν, ο απόηχος της επιτυχημένης βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ θα βοηθούσε στην επιστροφή του στην εξουσία. Αν ο ίδιος και οι συντηρητικοί επανέλθουν με ισχυρότερη εντολή, ο Johnson μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε οικονομία χαμηλής φορολογίας. Αυτό πιθανόν να ενισχύσει βραχυπρόθεσμα τις δαπάνες και να μετατοπίσει την καμπύλη της ζήτησης υψηλότερα, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει τα επιχειρήματα για τη σύσφιγξη της πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Διοικητής Ντέιβ Ράμσντεν δήλωσε ότι ένα ομαλό Brexit θα έβαζε αυξήσεις των επιτοκίων στο τραπέζι.

«Αρκούδα» για μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, πολιτική αβεβαιότητα – Cooper και Jones

Με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, υπάρχουν όρια στην άνοδο της στερλίνας, καθώς το οικονομικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι χλωμό και συμβάλλει στις αυξανόμενες προειδοποιητικές φωνές στην Τράπεζα της Αγγλίας. Είναι δύσκολο οι Βρετανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να πάνε κόντρα στο ρεύμα των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως που αναλαμβάνουν δράση για να υποστηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός κάτω του στόχου είναι μια τάση που αναμένεται να ενισχυθεί από την πρόσφατη άνοδο της στερλίνας, η οποία θα διατηρούσε την επιφυλακτικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και την τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς για σχεδόν μία μείωση επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2020. Αυτό πιθανότατα θα βάλει ταβάνι στα 1,32 δολάρια ως τέλος του χρόνου για την στερλίνα.

Η σαφήνεια ως προς το σχήμα του Brexit είναι πιθανό ελάχιστα να αναζωογονήσει την ασθμαίνουσα ανάπτυξη και η επιχειρηματική απαισιοδοξία που έχει περιορίσει την επενδυτική δραστηριότητα είναι απίθανο να εξασθενήσει. Οι ελπίδες για μια ανάκαμψη από την καταπιεσμένη επενδυτική ζήτηση θα μπορούσαν να αποδειχτούν φρούδες. Δεν είναι σαφές εάν επενδυτικά σχέδια έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί και οι εκλογές και η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να κρατήσουν τις επιχειρήσεις στο περιθώριο. Αν μη τι άλλο, μια συμφωνία θα ρίξει απλά το βάρος στην επόμενη φάση του Brexit: να ξεκαθαρίσουν οι πολυπλοκότητες της μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτό είναι πιθανό να αποτρέψει τις επιχειρήσεις από το να ξεκινήσουν μεγάλα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών στο εγγύς μέλλον.

Όλα αυτά θα διατηρήσουν λογικά τις προσδοκίες για πιο μακροπρόθεσμη αδυναμία της στερλίνας, με την τριμηνιαία αντιστροφή του κινδύνου στις ισοτιμίες GBP / USD και EUR / GBP να ευνοεί ακόμα τις πτωτικές τάσεις. Στην πραγματικότητα, η αγορά των options είναι πλέον πιο χαμηλή από ό,τι πριν από μία εβδομάδα, όταν ξεκίνησε το ράλι. Σε αυτό το πλαίσιο ενός παγιωμένου αρνητικού κλίματος, οι γενικές εκλογές θα ενίσχυαν μόνο την αρνητική μεροληψία. Αν και υπάρχουν πολλές εκβάσεις που θα έφερναν το νόμισμα σε ανοδική πορεία, υπάρχει μια πληθώρα άλλων πιθανών εκβάσεων που δεν θα είναι φιλικές προς τη λίρα – ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία ή μια πλειοψηφία που υποστηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μια τέτοια αβεβαιότητα δεν θα περιορίσει μόνο τη δύναμη της στερλίνας, αλλά και θα πυροδοτήσει ξανά πιθανές πτώσεις προς τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του μήνα, κάτω από τα 1,22 δολάρια και περίπου στις 90 πένες ανά ευρώ.