Ελλάδα: “Μαχαίρι” στους μισθούς δικαστών και εισαγγελέων

Στο 38% φτάνουν στο σύνολό τους οι περικοπές στους μισθούς των δικαστών και εισαγγελέων, μετά και τις νέες μειώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που κατατέθηκε για ψήφιση στην ελληνική βουλή.

Στο νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας, πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ., υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Αύριο Τετάρτη και μετά τις έντονες αντιδράσεις από το δικαστικό κόσμο της χώρας συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, επέρχονται μειώσεις της τάξης των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος μισθός να περιοριστεί στα 5.489 ευρώ. Αναλυτικότερα, ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.