Ελεγκτής κατά Γ. Εισαγγελέα: “Απεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου”

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του.

«Η σημερινή συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην ”Καθημερινή” επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, “απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης».

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική, «η πρόθεση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του».

Τι δήλωσε στη συνέντευξή του ο Σάββας Αγγελίδης

«Ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού γενικού ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Ανδρέα Κημήτρη ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης.

«Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός για επικράτηση της Νομικής Υπηρεσίας έναντι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είμαστε δύο ανεξάρτητες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας με εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες. Αυτό που κατά την άποψή μου πρέπει να ξεκαθαρίσει, μέσα από την ενδεδειγμένη διαδικασία, είναι το ζήτημα σε σχέση με τη συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή. Και αυτή η συμπεριφορά δεν περιορίζεται στα γεγονότα που αφορούν τις δηλώσεις του εναντίον εμού για τις καταγγελίες στην Αρχή. Θεωρώ ότι ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού γενικού ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα. Δεν πρέπει να λησμονούμε τις νομικές αρχές που υπάρχουν και με ευλάβεια θα πρέπει να τηρούνται από όλους. Κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των Νόμων.»

Ερωτηθείς ποιο είναι το ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει με τη συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή, απαντά ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά από έναν αξιωματούχο είναι ανάρμοστη. 

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις, δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μιχαηλίδη που στοχοποιούν άλλους θεσμούς και κρατικούς αξιωματούχους και αναπόφευκτα προκαλούν συνεχώς διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους θεσμούς. Επίσης, οι κατ’ εξακολούθηση αναφορές του για κατάχρηση εξουσίας από αξιωματούχους και λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και αναφορές για συγκάλυψη παρανομιών από πλευράς του γενικού εισαγγελέα και εμένα ως βοηθού γενικού εισαγγελέα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους να περιέλθουν στα εξιώματα και οι θεσμοί σε ανυποληψία αλλά και προκαλούν συνταγματική κρίση. Δυστυχώς, ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει κάποιες ενέργειες του γενικού ελεγκτή είναι η παρέμβασή του στις αρμοδιότητες άλλων αρχών και υπηρεσιών και η έλλειψη αντικειμενικότητας, αυτοσυγκράτησης, αυτοελέγχου και σεβασμού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.»

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία, απαντά ότι υπό τις περιστάσεις η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης. 

«Δεν θεωρώ δεοντολογικά ορθό να προτρέξω με ανακοίνωση ή είδηση ότι αποφασίστηκε η καταχώρηση αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης του γενικού ελεγκτή», απαντά ερωτηθείς αν έχει ληφθεί απόφαση.

Τέλος, απαντά αν πρόκειται να παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά από μια τέτοια διαδικασία, το δικαστήριο δεν αποφασίσει παύση του γενικού ελεγκτή.

«Από την πρώτη στιγμή του διορισμού μου γνώριζα ότι δεν θα παραμείνω στην υπηρεσία μέχρι την ηλικία αφυπηρέτησης μου, που είναι η ηλικία των 68 ετών. Θεωρώ ότι τα αξιώματα δίνουν την ευκαιρία να προσφέρεις στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι θητεία για χρονική περίοδο 8-10 χρόνων είναι υπέρ το δέον ικανοποιητική για να αποδόσεις και να πετύχεις κάποιους στόχους. Η θέση μου είναι ότι από τη στιγμή που ακολουθείται μια καθ’ όλα νόμιμη αλλά και η μόνη διαθέσιμη διαδικασία για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του κ. Μιχαηλίδη, τυχόν αποτυχία σε ενδεχόμενη αίτηση δεν εξυπακούεται και παραίτησή μου. Από την άλλη, εθελούσια αποχώρηση σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο κάποιου προσώπου από ένα αξίωμα είναι και θα πρέπει να είναι πάντοτε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο.»

Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελίδης στη συνέντευξή του είχε αναφερθεί στον γενικό ελεγκτή, ερωτηθείς για την γραπτή δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, στην οποία εξέφραζε μερική ικανοποίηση.

«Ο γενικός ελεγκτής και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, αναλύουν την απόφαση, αναφέρουν θεωρητικά ότι σέβονται την απόφαση αλλά προχωρούν και σχολιάζουν είτε την απόφαση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη και να επεκταθεί κάπως και να ήταν πιο αναλυτική, είτε τις καταγγελίες με ανεπίτρεπτες αναφορές για το πρόσωπό μου και αφήνοντας σαφέστατα αιχμές ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από εμένα.»