Ελαμψαν τα “5 αστέρια” του Γκρίλο στις εκλογές της Σικελίας

Τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο έλαμψαν και στον ουρανό  της Σικελίας. Η πολιτική κίνηση του ιταλού κωμικού, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ιταλική πολιτική σκηνή, κατέλαβε την τρίτη θέση στις δημοτικές εκλογές της Σικελίας μετά το Δημοκρατικό κόμμα και τον «Οίκο της Ελευθερίας» που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο μεγάλος νικητής ωστόσο ήταν η αποχή που έφτασε  το 47,4% σε μια εκλογική περιφέρεια που ελέγχεται από τη μαφία και μαστίζεται από τη διαφθορά.

Ακολούθησε, ο Ροζάριο Κροτσέτα, υποψήφιος κυβερνήτης του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντρώου κόμματος UDC που συγκεντρώνει το 30,8% των ψήφων, ο Σεμπαστιάνο Μουζουμέτσι, του μπερλουσκονικού Οίκου της Ελευθερίας,
με  24,8% και ο Τζανκάρλο Καντσελιέρι, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 18,4%.

Στις τοπικές εκλογές οι ψηφοφόροι είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν δυο προτιμήσεις: να βάλουν σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη και να επιλέξουν το κόμμα που προτιμούν. Και μπορεί ο υποψήφιος των «Πέντε Αστεριών» να ήρθε τρίτος, οι Σικελοί το ψήφισαν, πρώτη πολιτική δύναμη με 15%,  το Δημοκρατικό Κόμμα με 13,5% και το «Λαός της Ελευθερίας» με 12,2%.

“Είναι μια πολύ όμορφη αίσθηση”, δήλωσε ο υποψήφιος με το κόμμα του Γκρίλο ενώ ο ηγέτης του κόμματος των Σικελών, Τζιανφράνκο Μιμικέ, το οποίο για την ώρα αποσπά το 14,8%, είπε πως:

“Τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Σικελία αλλάζει, ίσως βρισκόμαστε στο τέλος των παλιών κομμάτων”.