Επιστολή-διάβημα του Προέδρου της Βουλής για τους αγνοούμενους

Πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να βασανίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας για 38 ολόκληρα χρόνια και πρέπει να μείνει εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου το ζήτημα των αγνοουμένων, σε επιστολή-διάβημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και τους Προέδρους κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών.

Επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων προβαίνει σε έκκληση για τη συνεχιζόμενη τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους, ο κ. Ομήρου τονίζει ότι ανάμεσα στους Κύπριους αγνοουμένους ήταν κάποιοι νεαροί στρατιώτες που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, οι περισσότεροι, όμως, ήταν άοπλοι πολίτες, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Αν και πολλοί από αυτούς, συνεχίζει, θεάθηκαν ζωντανοί μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και σύμφωνα με μαρτυρίες εξαφανίστηκαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση από τα τουρκικά στρατεύματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που τα ονόματά τους βρίσκονται σε καταλόγους του Ερυθρού Σταυρού ως αιχμάλωτοι πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, ποτέ δεν απελευθερώθηκαν.

Παρ΄ όλα τα διαβήματα, τις εκκλήσεις, αλλά και αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών, η Τουρκία, περιφρονώντας το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται μέχρι στιγμής να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη των Κύπριων αγνοουμένων. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο κ. Ομήρου, αφού η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θεωρείται σημαντικός παράγοντας σ’ αυτόν τον μακρύ και επώδυνο δρόμο, στις 8 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκαν, σε σχέση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Κύπρος vs Τουρκίας και Βαρνάβας και άλλοι vs Τουρκίας, πως οι τουρκικές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά στην αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των προσώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, και να δώσουν στην Επιτροπή Αγνοουμένων πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες που ευρίσκονται σε στρατιωτικά αρχεία και εκθέσεις όπως και σε περιοχές που εμπίπτουν σε στρατιωτικές ζώνες.