Η κρίση χρέους χτυπά και την Ιαπωνία

Κρίση χρέους απειλεί την Ιαπωνία, μια από τις άλλοτε ισχυρές οικονομίες της Ασίας, με τα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα να κάνει λόγο για ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας σε μια πολικά δύσκολη εποχή για τη χώρα.

Η Ιαπωνία έχει χρέος 474 εκατ. δολάρια και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του χρόνου αναμένεται να χρωστάει σχεδόν το 245% του ΑΕΠ της ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις βιομηχανικές
χώρες.

“Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην  καθημερινότητα του κόσμου και θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας”, δήλωσε ο Νόντα στο Κοινοβούλιο, και τόνισε ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς την έκδοση νέων ομολόγων.

Στο κοινοβούλιο έντονες είναι οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης για τη ψήφιση νόμου που θα επιτρέψει την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, από τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλυφθεί το 40% του προϋπολογισμού του Απριλίου 2012 έως Μαρτίου 2013.

Παρά τις πιέσεις  ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές γιατί έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει στην οικονομία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) του πρωθυπουργού Νόντα έχει την πλειοψηφίαστο Κοινοβούλιο αλλά τη μειοψηφία στη Γερουσία, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την ψήφιση αυτού του νόμου για τον προϋπολογισμό.