Εκδήλωση στην Αθήνα, για τους Ελλαδίτες πεσόντες και αγνοουμένους

Πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελλαδίτες πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στην εκδήλωση απήυθυναν χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελλάδος, Προκόπης Παυλόπουλος.

Παρών  στην εκδήλωσαν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, καθώς και αρκετοί Έλληνες βουλευτές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εκπρόσωποι της ηγεσίας των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Μανώλης Γλέζος, εκπρόσωποι των κυπριακών παροικιακών οργανώσεων στην Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Μαρία Καλπουρτζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, η οποία σημείωσε ότι για τους αγαπημένους που χάθηκαν ηρωικά μαχόμενοι υπό προδοτικές και άνισες συνθήκες και για όσους αγνοούνται ακόμη, η Κύπρος είναι κομμάτι της πατρίδας. Όπως είπε, η περηφάνια των συγγενών τους για το ότι έπεσαν για την προάσπιση ενός κομματιού της πατρίδας και ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο ενσυνείδητα το καθήκον τους είναι αυτή που τους κρατά όρθιους αυτά τα 42 χρόνια αγωνίας για την τύχη τους.

capture

Η κ. Καλπουρτζή καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συγκινητική πρωτοβουλία για απόδοση τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους Ελλαδίτες. Υπογράμμισε ότι οι συγγενείς αποδίδουν διττή ερμηνεία στην παρουσία του, θεωρώντας ότι αποτελεί και δέσμευση για συνέχεια της προσπάθειας για άμεση και αποτελεσματική λύση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επίλυση του Κυπριακού περνά μόνο και αρχικά μέσα από την επίλυση του ευαίσθητου προβλήματος των αγνοουμένων, για την εξεύρεση της αλήθειας όσον αφορά την τύχη τους.

«Ζητάμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε κοινές μας ερωτήσεις. Δεν αναζητούμε μόνο οστά σε μικρά κασελάκια» είπε.

«Πέρασαν 42 χρόνια και οι πληγές στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων μας δεν έχουν ακόμα κλείσει», τόνισε στο δικό του χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη 1000 περίπου αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 67 πλέον Ελλαδιτών από τους 77 που ήταν εξαρχής καταγεγραμμένοι.

Ακολούθησε τελετή επίδοσης του μεταλλίου της προάσπισης της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περγαμηνής, τιμητικής πλακέτας και διπλώματος στους συγγενείς των Ελλαδιτών πεσόντων προς τους συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ένας υπερήλικας πατέρας παρέλαβε, υποβασταζόμενος, τιμητική πλακέτα για τον αγνοούμενο γιο του.

capture

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Γιώργο Νταλάρα και το Νεανικό Χορωδιακό σύνολο «Έμπνευσις» υπό τη διεύθυνση της Έλενας Καντάρη, ενώ στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.