ΕΔΕΚ: Τήρησε στάση ευθύνης για τις αναπομπές

Ο βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, δε ση΄λωσεις του ανέφερε ότι η Βουλή βρέθηκε χθες προ εκβιαστικών διλημμάτων εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών από την κυβέρνηση για το θέμα των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι η στάση της ΕΔΕΚ ήταν στάση ευθύνης και αρχών.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν να κάμουν με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και αδυναμίας αντιμετώπισης της τρόικας με τρόπο σθεναρό και διεκδικητικό και υποστήριξε ότι οι λόγοι για τις αναπομπές που επικαλείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν ικανοποιητικοί για να ανατρέψουν την αναγκαιότητα των νόμων αυτών.

“Συνεπώς για την ΕΔΕΚ οι αναπομπές του Προέδρου δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές”, ανέφερε και σημείωσε πως επιλέγηκε η απόρριψη τους και ταυτόχρονα να καταβληθεί προσπάθεια αποτροπής ή ελαχιστοποίησης των πιθανών παρενεργειών από αυτή την απόρριψη.

“Καταψηφίσαμε την αναπομπή του νόμου που αφορούσε την εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας να παρεμβαίνει για να αποτρέπονται μαζικές εκποιήσεις και ταυτόχρονα ψηφίσαμε τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ουσία του νόμου, αλλά ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας προς την τρόικα”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη μη τοποθέτηση της ΕΔΕΚ στο δεύτερο νόμο που αφορούσε την εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας να αναστέλλει εκποιήσεις επιλέξαμε την αποχή, ο Νίκος Νικολαΐδης  είπε πως το Κίνημα έλαβε υπόψη του δυο στοιχεία.

Συγκεκριμένα, είπε, “ήταν άνευ νοήματος να τοποθετηθούμε είτε υπέρ είτε κατά από τη στιγμή που ήταν αναγκαία η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας” και πρόσθεσε ότι με την αποχή, η ΕΔΕΚ θέλησε να δώσει το απαραίτητο περιθώριο χειρισμών στην κυβέρνηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

“Δεν έχει την πολυτέλεια η πατρίδα μας να διακινδυνεύσει να ανατραπεί το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά σε αναστολή, την ίδια μάλιστα στιγμή που αρχίζει στις αρχές του Οκτώβρη η τελική διαπραγμάτευση για τις παραδοχές των τεστ αντοχής των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων”, είπε ο κ. Νικολαΐδης και εξέφρασε την άποψη πως δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα ζητήματα που μπορούν να πλήξουν για δεύτερη και ίσως οριστική φορά την πορεία σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Η στάση της ΕΔΕΚ υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος, ήταν στάση συνέπειας και αρχών, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος, αφού όπως είπε “για μας πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες”.

Η θέση του Κινήματος για τους δυο νόμους είναι απόλυτα συνεπής και με την πρόταση μας για συλλογική διαβούλευση και εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα επί των όρων του μνημονίου, αλλά και τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση συνθηκών συνεννόησης της πολιτικής ηγεσίας για την τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, εάν η Κυβέρνηση αναλάβει την ευθύνη για διεκδικητική διαπραγμάτευση, με πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.