Ασύμβατο με τις εγγυήσεις το όραμα για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κυπριακό κράτος

O Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στη σημερινή συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, της οποίας οικοδεσπότης ήταν το ΔΗΚΟ, εξέφρασε τη θέση πως η επαναθέσπιση ενός συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων ανάλογου με αυτό του 1960 θα παγιδεύσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε μια πορεία δυσπιστίας και εχθρότητας της μιας κοινότητας προς την άλλη.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως “χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα όραμα για ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κυπριακό κράτος”, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο όραμα είναι ασφαλώς ασύμβατο με τα δικαιώματα τρίτων κρατών για εγγυήσεις και παρεμβάσεις. “Πιστεύω σθεναρά πως το κράτος της Κύπρου πρέπει να έχει κυριαρχία επί των θεμάτων της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής”

Το θέμα των εγγυήσεων από τρίτα κράτη και συνεπακόλουθα των ξένων επεμβάσεων στην Κύπρο αποτέλεσε ένα θέμα-κλειδί και για τις δυο πλευρές και ένα σημαντικό εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “είναι η ώρα οι Κύπριοι να ξεκινήσουν να σκέφτονται για τα κοινά τους συμφέροντα και κανενός άλλου (τα συμφέροντα)”.

“Εάν πρόκειται να διατηρήσουμε ένα κυπριακό κράτος, τότε χρειάζεται να σκεφτούμε τα συμφέροντα αυτού του κράτους και τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως πολύ λίγοι θα αρνούνταν ότι το σύστημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων του 1960 απέτυχε.

“Απέτυχε δραματικά, προκαλώντας ένα τρομερό κόστος και πόνο για όλους τους Κύπριους”, επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως επαναθέσπιση ενός παρόμοιου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

“Φοβάμαι πως εάν δεχθούμε ένα τέτοιο σύστημα, απλά θα διαιωνίσουμε τα λάθη και τις ανασφάλειες που δημιούργησαν κατ` αρχήν το Κυπριακό”, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό θα σημαίνει πως δεχόμαστε ότι θα παραμείνει η δυσπιστία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ τους και πως θα χρειαστούν οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις για να τους παρέχουν ασφάλεια.

“Η επαναθέσπιση του συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων του 1960 θα παγιδεύσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε μια πορεία δυσπιστίας και εχθρότητας της μιας κοινότητας προς την άλλη στα χρόνια που θα έλθουν”, σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει και το θέμα της κυριαρχίας και ότι “χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα όραμα ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κυπριακού κράτους”.

“Ένα τέτοιο όραμα είναι ασφαλώς ασύμβατο με τα δικαιώματα τρίτων κρατών για εγγυήσεις και παρεμβάσεις. Πιστεύω σθεναρά πως το κράτος της Κύπρου πρέπει να έχει κυριαρχία επί των θεμάτων της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος μπορεί εθελοντικά να γίνει μέλος συμμαχιών, περιφερειακών διευθετήσεων ή να κάνει διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό επιτρέπει στην Κύπρο να παίξει ένα αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

“Σε μια εποχή αβεβαιότητας, η Κύπρος μπορεί να αναδυθεί ως ένα σταθερό και αξιόπιστο κράτος, που θα είναι σε θέση να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Μπορούμε να έχουμε αυτό το μέλλον μαζί, χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς και παρεμβάσεις”, επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος κατά την άποψή του που “μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί”.

Όπως είπε, “χρειάζεται να ξεπεράσουμε τους φόβους του παρελθόντος μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και να ζήσουμε τις ιστορικές στιγμές της εποχής μας”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό όραμα για το κοινό μας κράτος σε ένα κοινό μέλλον”, κατέληξε.