ΕΔΕΚ: Ανησυχίες για την εκποίηση ημικρατικών οργανισμών

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, μετά τη σημερινή συνέντευξη και τις αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, για την πορεία αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και ειδικότερα η αναφορά του για νέα δεδομένα με γραπτή δήλωση ανέφεραν ότι “μας ανησυχεί”. Συγκεκριμένα:

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συνδιαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και δεν θα οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο επειδή δεν διαβουλεύθηκε έγκαιρα, δεν προγραμμάτισε και δεν διαπραγματεύτηκε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα χειριστεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των εκποιήσεων. Τονίζουμε ότι η ΕΔΕΚ σε καμμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκποίηση των ημικρατικών σε συνθήκες κρίσης έναντι πινακίου φακής και στη θυματοποίηση των εργαζομένων.

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυχρονισμό των ημικρατικών μέσα από τη λειτουργική αναδιάρθρωση τους, την προσαρμογή της οργανωτικής δομής τους, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης τους και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ

1. Ειδικότερα, προτείνουμε την προώθηση μετοχοποίησης συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για άλλους, όπως η Αρχή Λιμένων, θα μπορούσαν να ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίζοντας τις υποδομές και τα λιμάνια της χώρας.

2. Σε σχέση με τη CYTA και την ΑΗΚ προτείνουμε τη δημιουργία επενδυτικού οχήματος είτε σε μορφή ιθύνουσας εταιρείας είτε οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και μέσω αυτού του οχήματος μπορεί να παραχωρηθεί συγκεκριμένο ποσοστό σε στρατηγικούς επενδυτές στον οργανισμό ή συγκεκριμένα τμήματα / τομείς, στους εργαζόμενους και στο ευρύ κοινό. Ειδικά για την ΑΗΚ υπάρχει η δυνατότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα μόνο σε ορισμένα τμήματα διατηρώντας το δίκτυο διανομής κρατικό.

3. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, που θα αποτελεί ουσιαστικά το διαχειριστικό οργανισμό για αποκρατικοποιήσεις και για διαχείριση άλλης κρατικής περιουσίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, αλλά και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας ως μέρος του Ταμείου. Μεγάλες εκτάσεις κρατικής γης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση καζίνο, ανέγερση θεματικών πάρκων, δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, δημιουργία βιομηχανιών πετροχημικών, πράσινη ανάπτυξη και ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων.