Τι συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου

Διορισμός Εφόρου Φορολογίας και Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Η Επιτροπή Οικονομικών έχει αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, να εγκρίνει το αίτημα της εκτελεστικής εξουσίας για το διορισμό του Εφόρου Φορολογίας και του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, δυνάμει των άρθρων 4 και 5 του σχετικού νόμου, ως ακριβώς είχε τεθεί το αίτημα ενώπιον της Επιτροπής από το υπουργείο Οικονομικών.»

Ερώτημα: Όταν λέτε κατά πλειοψηφία, τι εννοείτε; Ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι ήταν κατά;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Διαφώνησαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι για διαδικαστικούς λόγους, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους».
Οι περί Υπηρεσιακών Οχημάτων του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Κανονισμοί του 2014.
Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Το δεύτερο θέμα αφορά τα υπηρεσιακά οχήματα. Το γνωστό θέμα της παροχής δικαιώματος χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων.
Έχουν έρθει σήμερα οι κανονισμοί, ως προνοείτο από τη σχετική νομοθεσία για τον καθορισμό της διαδικασίας παροχής του συγκεκριμένου δικαιώματος σε κυβερνητικούς – κρατικούς αξιωματούχους.

Αυτό που οφείλουμε -εκ πρώτης όψεως- να σημειώσουμε είναι ότι φαίνεται, δυστυχώς, να παραμένουν οι ίδιες ασάφειες στους κανονισμούς, οι οποίες υπήρχαν και στη βασική νομοθεσία. Αναμέναμε ότι (αυτές οι ασάφειες) θα διευκρινίζονταν με τους κανονισμούς, που θα έφερνε ενώπιον μας η εκτελεστική εξουσία.

Υπάρχει ασάφεια, δηλαδή, σε σχέση με το ποιοι θα δικαιούνται να διατηρήσουν το δικαίωμα της μη αποκλειστικής χρήσης αυτοκινήτου.

Υπάρχει ασάφεια για το πώς καθορίστηκαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα δικαιούνται να επικαλούνται αυτό το δικαίωμα, αλλά και ποιος θα αποφασίζει και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της 1ης/1ου/2016 να διατηρήσουν το δικαίωμα της μη αποκλειστικής χρήσης.

Διευκρινίζω ότι όταν λέω μη αποκλειστική χρήση, εννοώ να παρέχεται η δυνατότητα χρήσης αυτοκινήτου για υπηρεσιακούς σκοπούς και όχι για αποκλειστική χρήση, όχι δηλαδή για να μεταβαίνει κάποιος από το σπίτι του στη δουλειά ή για άλλες δραστηριότητες.

Επομένως, θα πρέπει να εξεταστούν οι κανονισμοί και ενδεχομένως να προκύψουν και αλλαγές και τροπολογίες σε σχέση με το περιεχόμενο τους.»

Ερώτημα: Αυτό το θέμα εξαρτάται από εσάς, διότι ο υπουργός Οικονομικών σας είπε, εσείς αποφασίστε κι’ εμείς είμαστε πρόθυμοι να ενσωματώσουμε τις αποφάσεις σας στους κανονισμούς…

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Έτσι ακριβώς.»

Ερώτημα: Και τι προτίθεστε να κάνετε;

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Μετά από συζήτηση θα επιδιώξουμε ακριβώς να επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές στους κανονισμούς, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ξεκαθαρίσουν οι ασάφειες, τις οποίες έχω αναφέρει προηγουμένως.»

Ερώτημα: Κύριε Παπαδόπουλε, εάν έχω αντιληφθεί σωστά, δεν αναφέρεστε στις λεγόμενες λιμουζίνες, αλλά στα υπηρεσιακά οχήματα, που είναι μικρότερου κυβισμού…

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Δυστυχώς και κάποια από αυτά τα υπηρεσιακά οχήματα είναι λιμουζίνες. “Υπηρεσιακές λιμουζίνες”.»
Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμος του 2014.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Δεν έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα του Ανεξάρτητου Φορέα. Σήμερα, μας έγινε απλώς ενημέρωση για τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο Ταμείο, που θα αντικαταστήσει τρία άλλα ταμεία, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε μη λειτουργήσιμη κατάσταση.

Δεν δραστηριοποιούνται, δεν λειτουργούν και δεν μαζεύουν οποιαδήποτε έσοδα.

Οφείλουμε φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η εισήγηση είναι ότι το συγκεκριμένο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης θα λειτουργήσει στη βάση εθελοντικών εισφορών.»
Αναπομπές:

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Σε ότι αφορά το άλλο ζήτημα. Ναι, εκτός ατζέντας συζητήθηκαν τα γνωστά ζητήματα, που αφορούν τις αναπομπές, τις δύο αναπομπές που έχει παραπέμψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, διότι προκύπτουν νομικά και άλλα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Μέχρι αύριο θα πρέπει να αποφασίσουμε, καθώς οι δύο αναπομπές θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Οφείλω, όμως, να σημειώσω ότι εμείς ευελπιστούμε ότι η βασική αρχή και η βασική θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, παραμένει. Ότι –δηλαδή- θα πρέπει παράλληλα με το νόμο των εκποιήσεων να εφαρμοστεί και ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα προστατεύσει τους δανειολήπτες, θα προστατεύσει τα νοικοκυριά, τις κυπριακές επιχειρήσεις. Θα συγκρατούν –ακριβώς- αυτές οι νομοθεσίες, αυτό το δίχτυ ασφαλείας τις μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία.

Επομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά εμάς ως Δημοκρατικό Κόμμα, να καταλήξουμε σε προτάσεις νόμου, που θα γίνουν αποδεκτές και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και θα διασφαλίζουν τους συμπολίτες μας.»

Ερώτημα: Θα καταλήξετε σε προτάσεις νόμου, δηλαδή θα αποδεχθείτε τις αναπομπές και θα καταθέσετε άλλες προτάσεις νόμου; Τι θα κάνετε;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Παρέχεται η δυνατότητα στη Βουλή των Αντιπροσώπων να τροποποιήσει τις προτάσεις νόμου ή να τις διαφοροποιήσει.»

Ερώτημα: Θα τροποποιήσετε και τις δύο;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, είναι ένα ενδεχόμενο που έχουμε μπροστά μας.»

Ερώτημα: Η διαδικασία τι προβλέπει; Γίνεται αποδοχή των αναπομπών και στη συνέχεια τροποποίηση;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Όχι αν τροποποιηθούν οι προτάσεις νόμου δεν θα γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές.»