Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για Υφυπουργείο Ανάπτυξης

Στη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης που θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχωρά η Κυβέρνηση.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, πρόκειται για ένα μικρό, ευέλικτο σώμα, μέρος του οποίου θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

«Η θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει παγιδευμένη σε αναχρονιστικές δομές του 1960. Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Κύπρος άλλωστε είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, η οποία δεν έχει ένα αντίστοιχο θεσμό. Όλες οι άλλες χώρες έχουν Υπουργείο Ανάπτυξης», είπε ο κ. Πετρίδης.

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν αρμοδιότητες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακυβέρνησης, όπως αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για θέματα ανταγωνιστικότητας, για θέματα γραφειοκρατίας, για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και ότι παρατηρείται μια διασπορά υπηρεσιών, έλλειψη συντονισμού και μεγάλο κόστος στην κρατική μηχανή λόγω του ότι δεν υπάρχει νοικοκύρεμα.

«Είναι σε αυτά τα πλαίσια που προτείναμε -μετά από πολλή μελέτη και διεθνών πρακτικών και της υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στο κράτος- τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης», είπε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «θα είναι ένα μικρό ευέλικτο σώμα, μέρος του οποίου θα αποτελεί και ο CIPA, ο οποίος θα έχει κατεξοχήν αρμοδιότητα τη χάραξη ενός νέου μοντέλου, τη βοήθειας των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, που δυστυχώς την έχουμε αφήσει να διολισθήσει τα περασμένα χρόνια, κι αυτό φαίνεται σε όλους τους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας».

«Με μεγάλη προσπάθεια έχουμε βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά εν ελλείψει θεσμικού και δομικού πλαισίου που να διέπει τη διαχείριση της οικονομίας της οικονομίας, του παζαριού κι όχι των οικονομικών της μακροοικονομίας, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία χαράξαμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο για το κράτος να εγκριθεί και να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το «μικρό, ευέλικτο, επιτελικό σώμα, το οποίο θα εντάσσεται στις δομές του Υφυπουργείου Ανάπτυξης».

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το Υφυπουργείο θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, θα ήταν «δώρον άδωρο» να ενταχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης θα είναι Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για θέματα ανάπτυξης, εξήγησε, και ο λόγος είναι ότι «υπάρχουν πολλές οριζόντιες αρμοδιότητες, υπάρχει ανάγκη συντονισμού, αλλά και κάποτε επιβολής πολιτικής σε άλλα Υπουργεία με τις ευλογίες του Προέδρου».

Ο σκοπός, είπε, δεν ήταν να δημιουργηθεί μια πολιτική θέση σε ένα άλλο Υπουργείο, διαφορετικές διοικητικές δομές και ενδεχόμενα άλλες στρεβλώσεις.

Ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει, είπε πως έχει διανυθεί αρκετός δρόμος, λόγω της μελέτης αλλά και της διαβούλευσης που έγινε με τα κόμματα. «Στη μεγάλη διαβούλευση που κάναμε με τα κόμματα πρέπει να πω ότι η προοπτική αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά. Έτσι έχω κάθε λόγο να ευελπιστώ ότι ενδεχόμενα με την επανέναρξη των λειτουργιών της Βουλής μετά τα Χριστούγεννα ίσως να τεθεί και ως θέμα προτεραιότητας», ανέφερε.