Δ. Χριστόφιας: Η ιστορία και η ζωή θα με δικαιώσουν

«Πληρωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας» έχει να αντιμετωπίσει κατά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η κυβέρνηση, σε σχέση με τα προβλήματα της  οικονομίας. “Αρχίσαμε  να επιτυγχάνουμε πράγματα, αλλά υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους υπερεκμεταλλευτές», είπε, πετώντας το μπαλάκι αλλού για τα δεινά που αντιμετωπίζει η Κύπρος.  «Κάποιοι λένε ότι απέτυχε ο Πρόεδρος …δεν θα πω ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει -αυτό θα γίνει στα σίγουρα. Λέω η ζωή η ίδια θα μας δικαιώσει”. Και δήλωσε υπερήφανος για τη διακυβέρνησή του, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση.

Δεν ήταν το πολυαναμενόμενο διάγγελμα. Ήταν μία.. πρόγευση του διαγγέλματος, που, άγνωστο γιατί , δεν έχει ακόμη γίνει. Αλλά αναμένεται, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Η κρίση είναι εισαγομένη, πρόσθεσε και οι τράπεζες έχουν τη μεγάλη ευθύνη. Οι  ηγέτες της Ευρώπης και της Τρόικας, του είπαν άλλωστε, όπως είπε, ότι δεν θα χρειαζόταν ο Μηχανισμός Στήριξης “αν δεν λάμβανε χώρα η ληστεία των τραπεζών». Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι “από την πλύση εγκεφάλου που γίνεται καθημερινά και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και από πολλά ΜΜΕ”.

Η κατάντια του συστήματος και η προσπάθεια για υπερκέρδη επί πτωμάτων, που ρίχνουν ολόκληρους λαούς στην πείνα και στην ανέχεια, ακόμη και λαούς της Ε.Ε., για την οποία «κόμπαζαν ότι είναι οικογένεια στηριγμένη σε θεσμούς και αξίες της αλληλεγγύης, σεβασμού στον άνθρωπο”, είναι οι αιτίες του κακού. Για την Κύπρο τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσεις. « Φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουμε στο επίπεδο της Ε.Ε. ενστάσεις για την εξασφάλιση του δανείου από διάφορες χώρες, όπως οι Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία και Φιλανδία. Περαιτέρω διαφαίνεται μια τάση για πρόκληση διαφόρων προβλημάτων σε ό,τι αφορά την εικόνα της Κύπρου. Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, μεταξύ άλλων, φέρουν την Κύπρο να είναι δήθεν χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», επεσήμανε ο πρόεδρος.

Χαρακτήρισε «σκληρότατη τη μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση με την τρόικα, για την υπεράσπιση βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων και διασφάλιση της κυριότητας των αποθεμάτων φυσικού αερίου παρ’ όλες τις απειλές της Τουρκίας,