Δ.Συλλούρης:”Οι ευθύνες πρώην αξιωματούχων των τραπεζών για τη πορεία της οικονομίας είναι τεράστιες”

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Marfin Popular Bank, Ευθύμιου Μπουλούτα, προέβη στην εξής δήλωση:

«Το πρόστιμο, που επιβλήθηκε στον κ. Μπουλούτα δεν μας ικανοποιεί. Ωστόσο η καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για μια ακόμα καταδίκη που φανερώνει ότι πρώην αξιωματούχοι τραπεζικών οργανισμών, έχουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της οικονομίας.
Και η περίπτωση Μπουλούτα και οι προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά και άλλες που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Όλοι όσοι παραβίασαν νόμους και κανονισμούς της κυπριακής πολιτείας, πρέπει να λογοδοτήσουν και να τους αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες», είπε ο κ. Συλλούρης και κατέληξε:

«Για να αποτρέψουμε επανάληψη των φαινομένων του παρελθόντος, που μας έφεραν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, πρέπει να παταχθεί η ατιμωρησία. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν θα σταματήσει να προσπαθεί, οι υπεύθυνοι για την κατρακύλα της οικονομίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τιμωρηθούν».

Επίσης  σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις διώξεις πολιτών και επιχειρηματιών για οφειλές προς το κράτος, προέβη στην εξής δήλωση:

«Με την κρίση των τραπεζών, με την ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά και τις εκτεταμένες φορολογίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όρια τους. Πολλοί πολίτες και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Πολίτες και επιχειρηματίες απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

Στις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία καταβολής των οφειλομένων οι διώξεις δεν είναι η λύση», είπε ο κ. Συλλούρης και κατέληξε:

«Ζητούμε από τις υπηρεσίες του κράτους να επιδείξουν ανοχή και στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας να αναστέλλονται οι διώξεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επιβάλλεται να βρεθούν τρόποι διακανονισμού των οφειλών που θα βοηθούν τους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα σωθεί η οικονομία αν γεμίσουν οι φυλακές επιχειρηματίες».